måndag 31 mars 2025

Måndagar är bra för ändringar. Recept på Snickers med dadlar!

 Har nu varit fri från godis, chips och dylikt en vecka och har även varit fri från tillsatt socker nästan.

Ni ska få ett recept på Snickers med dadlar som inte är helt nyttigt men man får det ganska nyttigt om man noggrant väljer sina produkter:

Här är ett recept på en nyttigare version av “snickers” med dadlar, utan tillsatt socker och med fokus på att minimera mättat fett. Den här varianten använder naturliga ingredienser och hälsosamma fetter:

Nyttig ”Snickers” med Dadlar

Ingredienser:

Bottenlager:
    •    2 dl havregryn (gärna glutenfria om du vill)
    •    1 dl osaltade nötter (mandlar, valnötter eller cashewnötter)
    •    10-12 färska dadlar (urgröpta)
    •    1 msk osötat jordnötssmör (gärna ekologiskt)

Karamellager:
    •    15 färska dadlar (urgröpta)
    •    1 msk osötat jordnötssmör
    •    1 msk mandelmjölk eller annan osötad växtbaserad mjölk
    •    En nypa salt

Toppning:
    •    100 g mörk choklad (minst 70% kakao, gärna vegansk och sockerfri)
    •    1 tsk kokosolja (kan uteslutas för att helt undvika mättat fett)
    •    2-3 msk hackade osaltade jordnötter

Instruktioner:
    1.    Förbered bottenlager:
    •    Mixa havregryn och nötter i en matberedare tills du får ett grovt mjöl.
    •    Tillsätt dadlar och jordnötssmör, och mixa tills allt är en klibbig massa. Om det känns för torrt, kan du tillsätta lite vatten, en tesked i taget.
    •    Tryck ut blandningen jämnt i botten av en liten form (ca 20x20 cm) klädd med bakplåtspapper. Ställ in i frysen medan du förbereder nästa lager.
    2.    Karamellager:
    •    Mixa dadlar, jordnötssmör, mandelmjölk och en nypa salt tills du får en slät och krämig karamell.
    •    Bred ut karamellen jämnt över bottenlagret. Strö över de hackade jordnötterna.
    •    Ställ in formen i frysen igen i ca 20-30 minuter tills karamellen stelnar.
    3.    Toppning:
    •    Smält mörk choklad (med eller utan kokosolja) över ett vattenbad eller i mikrovågsugn.
    •    Häll den smälta chokladen över karamellagret och sprid ut jämnt. Toppa med hackade jordnötter för extra crunch.
    •    Låt snickers-kakan stelna i frysen i ytterligare 20-30 minuter.
    4.    Skär och servera:
    •    När kakan har stelnat, ta ut den ur frysen och skär i mindre bitar eller bars.
    •    Förvara dem i kylskåpet eller frysen (beroende på hur snabbt du vill äta dem).

Tips:
    •    Nötter: Välj osaltade och råa nötter för att hålla receptet hälsosamt.
    •    Choklad: Ju högre kakaohalt, desto mindre socker. Du kan använda sockerfri choklad om du hittar det i affären.
    •    Förvaring: Dessa bars kan förvaras upp till två veckor i kylskåpet eller flera månader i frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar