Hälsosam dadelkaka utan socker och med nyttiga fetter
Ingredienser:
• 200 g dadlar (urkärnade och blötlagda i varmt vatten i 10 min)
• 2 mogna bananer
• 2 ägg
• 1 dl havremjöl (mixa havregryn till mjöl)
• 1 dl mandelmjöl
• 1 tsk bakpulver
• 1 tsk kanel
• 1 tsk vaniljpulver
• 1 dl osötad äppelmos eller mosad avokado (för extra saftighet)
• ½ dl mandeldryck eller havredryck
• ½ dl hackade nötter (t.ex. valnötter eller mandlar, valfritt)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C och smörj en bakform med lite olja eller klä den med bakplåtspapper.
2. Mixa dadlar och bananer till en jämn smet.
3. Vispa äggen lätt och rör ner i smeten.
4. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten.
5. Tillsätt äppelmos/avokado och växtdrycken. Rör om tills allt är jämnt fördelat.
6. Häll smeten i formen och toppa eventuellt med hackade nötter.
7. Grädda i ugnen i ca 30-35 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut torr.
8. Låt svalna innan du skär upp.
Tips:
• För extra smak kan du tillsätta lite rivet apelsinskal eller kardemumma.
• Servera med kvarg, grekisk yoghurt eller naturell växtbaserad yoghurt för en god kombo.
Den kan lätt bli lite lös så det löns att fundera på vissa val hur man ska hålla den lite mer fast. Den behöver antagligen vara längre i ugnen än 35min också. Helt god, bra energi och hälsosam.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar