måndag 27 oktober 2014

Tränarutbildning i Finland och UEFA A-tränarkurs

Jag har just inlett min tionde försäsong som tränare.
Jag försöker undvika att vara alltför personlig i inläggen på Fotbollsfabriken. Idag är iallafall en dag då jag är helt glad måste jag säga! Orsaken är att jag blev intagen till UEFA A-tränarkursen som börjar i november och pågår ett år. I modulen här under ser ni hur tränarutbildningen i Finland fungerar och är uppsatt. Tränarutbildningen kan ändra lite i upplägg genom åren. Jag har inte gått E-tränarkursen, futsalkursen och NuVK. De två sistnämnda skulle vara intressanta att gå.

Det som gav poäng för att komma in på A-tränarutbildningen ifjol var:  1. Lag som du tränar för tillfället 2. Spelarbakgrund 3. Tränarerfarenhet 4. Gott vitsord för B-tränarkurs, gott vitsord i NUVK kursen eller är du gymnastiklärare 5. Nuvarande uppgift för förbund, distrikt eller för förening.
Kursen och innehållet har ändrats tills i år och så har även kriterierna att komma in. Hur det riktigt ser ut nu vet jag inte exakt, men de fem punkterna stämmer väl i stort sett. En UEFA licens måste man hålla i kraft och därför behövs 15 kompletteringspoäng per tre år. Tränardagarna som ordnades nyligen gav 10 kompletteringspoäng. En UEFA licens fungerar i hela världen och alla länder försöker hålla dem på en ganska så likadan nivå.
Om ni funderar på att gå tränarskolningar så kan jag rekommendera det varmt. Att gå E, D och C är helt roligt och inte alltför krävande. Efter det börjar det bli ganska tungt och då behövs erfarenhet, kunskap och framförallt vilja. Som tränare är det viktigt att hela tiden vara öppen för idéer, lyssna på andra och ändå kunna ha självförtroende. Det är inte tänkt att Fotbollsfabriken skall ta upp desto mer om kursen jag kom in på. Någon liten inblick på något område kan möjligen ändå bli aktuellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar