lördag 4 oktober 2014

Träning av magen


Många funderar på hur de skall få en stark mage. Man borde egentligen tänka på att få träning åt hela bukpartiet. Det finns rykten som säger att Ronaldo gör 1000 sit ups per dag. Det skulle vara ett grymt slöseri med tid och stämmer nog inte. Mångsidiga övningar krävs för att komma åt alla delar av buken och alla magmuskler.

Så kallade "normala sit ups" kan man kanske göra tre gånger 30 av. Sedan borde man hitta 5-10 övningar till som man kan använda både för att träna dynamiskt (med rörelse) och statiskt (utan rörelse). Förutom att träna mångisidigt borde man även träna magen med vikter om man vill få mer råstyrka i magmusklerna. Det finns bättre och sämre övningar med vikter och det finns bättre och sämre maskiner som hjälpmedel. I stort sett kan man tänka att för mycket träning i maskiner ger oss dålig koordination då det gäller att använda muskler. Vad gäller magen tycker jag att ett par maskiner är ett bra komplement till det man gör på golvet eller på en matta med egen kropp och med vikter.Maskinen till vänster är bra då det går att träna magen både "rakt och snett" med den. Man sitter på knäna, skjuter upp sig framåt och bromsar in vid toppen och far sakta tillbaka. Sätet går att vinkla snett åt två håll så man får träna magmusklerna som finns mer på sidan av magpartiet också. Man kan även hänga på valfria tyngder på sidan av maskinen för att få tyngre arbete.

Om man använder till exempel en tyngd behöver man fundera när den faktiskt gör någon nytta för magen. En vanlig övning är att man gör traditionella sit ups med fötterna i marken och man kommer upp en bit mot knäna som är böjda. Om man har en viktskiva vid magen tränar man alltså med en tyngd. Frågan är hur mycket tyngre det blir för magen, om man istället skulle ha vikten under ryggen eller bakom nacken, kanske det blir tyngre för magen då? Så är det nog. Allt tål att tänkas på och man kan testa sig fram. För att hitta magövningar kan man såklart använda internet och på instagram hittar man mängder av sidor med övningar samt även riktigt bra instruktionsvideor. Jag skall filma några träningsklipp nu som då här i oktober och ge tips på övningar både för träning av magen och bukpartiet samt annan gymträning som tränar andra muskler.


Vid maskinen till vänster i bild får man träna magen på ett ganska tungt sätt. Benen är högt uppe och "låsta". Händerna har man vid de högsta delarna på maskinen ovanför sig. Man skall ta sig upp likt en sit ups och då följer hela sätet med upp. Då man far bakåt skall man stanna några centimeter innan man "plattan" är helt nere. 


Sammanfattning: magen skall alltså tränas mångsidigt. Här fick ni tips på två maskiner som jag gillar. Skall ännu tipsa om någon maskin och något redskap. Senare i oktober kommer jag att visa olika magövningar som man kan även göra hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar