tisdag 18 november 2014

Paatelainen och landslaget

http://www.iltasanomat.fi/huuhkajat/art-1288772650697.html?fb_action_ids=10152799520488930&fb_action_types=og.shares

Länken är på finska. Paatelainen förklarar en hel del kring finska fotbollslandslaget som han är chefstränare i. Jag tycker att han har rätt i att spelet har varit helt hyfsat och att målgörandet är problemet. Han säger att resultatmässigt skulle han ge laget 7,5 i betyg (skala 4-10) och att spelmässigt är betyget bättre. Många vill ha en syndabock och många vill klaga för att de är besvikna på resultaten. Den här gången tror jag nog att finska fansen får ha tålamod och hoppas att spelarna börjar göra mål. I ärlighetens namn har spelet varit helt bra och under kontroll plus att det har funnits tillräckligt med chanser för att vinna så gott som varje match. Försvarsmissar i eget straffområde och missar i målskyttet i andra ändan av plan har varit de största problemen.

Omöjligt att säga vem av Pukki, Markkanen och Pohjanpalo som helst skall
starta i kvalmatcherna. Pukki har mest rutin och har spelat mest.

Det spelar inte så hemskt stor roll vilken uppställning man har. Julgranen 4-3-2-1 som Finland har som uppställning är inget problem i sig. Spelarnas roller i uppställningen är viktigare än själva uppställningen. Det man gör med uppställningen är också viktigare än själva uppställningen. Jag vet dock att många högt uppsatta personer inom bollförbundet absolut inte rekommenderar oss tränare att använda någon typ av julgran i vår spelidé. Med det spelarmaterial som finns till förfogande har nog Paatelainen gjort ett bra jobb trots att resultaten uteblivit till stor del. Vissa säger att det inte finns något som heter "tur" i fotboll. Jag vågar påstå att Finland har förtjänat mer poäng än de har och därför har haft en viss otur. Även om t.ex. ett område som målskytte kan lida av brist på skicklighet har väl inte motståndarna förtjänat alla poäng de tagit av Finland. Kanske är de kyligare eller så har de bara haft flyt eller lite extra tur. Jag vet inte hur starka de finska spelarna är psykiskt. Det känns som att vissa underpresterar ibland och man borde åtminstone hålla sin nivå på medel då det är viktiga matcher. Spelarna behöver ha "en hög lägsta nivå" brukar det talas om i fotboll. Det krävs speciellt i ett EM-kval.

Paatelainen är kunnig

Då man ser Paatelainens intervju på 43 minuter förstår man att han är väldigt påläst och förstår fotbollen i Finland och i Europa. Hans intervju är på många sätt som en tränarkurs ibland fungerar. Han har bra synpunkter kring hur vi skall få fram bra anfallare. Vi kanske behöver anfallstränare och om de i Ryssland tränar fyra av fem träningar enligt lagdel kanske vi i Finland också borde göra mer på det viset. Det kräver många kunniga tränare eller åtminstone många tränare per lag. Det han berättar om att de i Holland lär sig vissa saker på varje spelplats enligt ett system då de är juniorer är så klart bra. Finland ligger efter och det har mycket att göra med historia, klimat, konkurrens från andra grenar och att vi har liten folkmängd. Men visst går det att göra bra saker för det. De som är högsta bestämmande måste göra vad de kan.

Slovakienmatchen kommer kl.18 på YLE Arena idag

Idag spelar Finland en träningsmatch mot Slovakien som är ett tufft lag med 12 poäng på fyra matcher. Inte ens Spanien har klarat sig utan förlust i sin kvalgrupp. Finländarna får en hård match och andra spelare än de som har spelat mest på sistone kommer att få speltid. Det kan bli förlust igen men vad laget och tränarna lär sig av matchen är det viktigaste. Det återstår att se om några av de spelare som har haft magsjuka nu kan spela igen. Roman Eremenko blev för övrigt bestulen på dator, plånbok och pass från hotellrummet i Ungern då han inte var där. Väldigt svagt av ett 5-stjärnigt hotell att inte ha bättre koll då ett landslag är på plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar