torsdag 18 december 2014

Lucka 18

I lucka 18 finns Janne Smeds!

Målvakten Janne Smeds från Lappfjärd (i Kristinestad) har en lång spelarkarriär bakom sig, han började med seniorfotboll 1994 och debuterade i div.2 1997. Han har avslutat en säsong i div.5 med Sporting II för några månader sedan. Denna gång var han utespelare och kunde tillsammans med unga och gamla seniorer lyfta Sporting II till div.4. I-JBK var som bekant bäst i serien, men denna gång steg två lag.

Till största del har Janne spelat i Sporting i div.2 eller i div.3. Som många målvakter ute i Europa hade han karisma i målet, ropade mycket och kunde upplevas som lite galen ibland men på ett positivt sätt oftast. Med en bra sparkteknik fick han oftast bollen dit han ville och han fick även skjuta straffsparkar. För övrigt sysslar han med det mesta man kan göra inom idrott utom att vara tränare. Han jobbar som sportjournalist och har även många jobb på sidan om. Han är nog något av en så kallad eldsjäl som lyckligtvis finns lite här och där inom idrotten.

Janne spottar efter ett insläppt mål mot Närpes Kraft. De berömda derbyna
lockar alltid över 1000 personer till läktarna. Fotbollsfest!


Vad tyckte du om div.5 som serie?


Jag hade erfarenhet från tvåan, trean, fyran och sexan inför säsongen och det var spännande att se nivån på femman, där jag aldrig spelat förr. Ärligt sagt så var nivån rätt dålig rakt av. Det fanns två lag, I-JBK och Sporting II, som försökte spela fotboll, men i övrigt var det ingen större skillnad till sexan. Man ser det också på tabellen.


Ni steg till div.4. Hur kände säsongen?

Vi gjorde det bra. Vi hade ett gäng där hälften av spelarna inte ens hade körkort och nästan 80 procent inte fyllt 20 år. Sedan fanns det en handfull spelare, inklusive mig, som varvar ner. Och så hade vi en spelare som är 57 år och de facto gjorde några inhopp i somras. Som helhet var säsongen bra och många unga spelare gick framåt. En stor del av framgången ska tillskrivas tränaren Tony Lehto som verkligen vill föra laget framåt.

Vad tror du om nästa säsong i div.4?

Mycket beror på hur representationslaget bygger sitt lag i trean. Om många spelare från Sporting II lyfts upp blir det säkert en utmaning. Men med årets division 5-lag hade vi varit ett mittenlag i fyran. Det vågar jag påstå.

Vad är det bästa och sämsta med att vara sportjournalist?

Det bästa är att få träffa likasinnade. Såna som brinner för idrotten. Och att se på en fotbollsmatch - och få betalt för det - är inte fyskam. Sedan finns det också baksidor. Många kvällar och veckoslut går åt till jobb.

Hur skall du fira jul?

Jag firar julen med familjen, släkt och vänner. Det blir mat, julbocken, lek och lite glögg. Förhoppningen är att få se på lite trav under helgen också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar