söndag 21 december 2014

Lucka 21

I lucka 21 finns Adelina Ragnäs!

Efter många inblickar i herrfotbollen och alla dess divisioner hoppar vi nu över till en lucka om flick- och damfotboll. Adelina som är hemma från Lappfjärd fyllde 18 år i år. Hon har mängder av erfarenhet som spelare redan. Går man 4-5 år bakåt i tiden så var det svårt att veta om hon skulle satsa vidare på ishockey eller fotboll eller både och. Valet blev fotboll. I södra Österbotten finns det mängder av idrottsmöjligheter och mycket fungerar bra där. Adelina som alltid har varit en duktig spelare har fått ta stort ansvar och spelade en utmärkt säsong i div.3 som 16-åring då hon också var b-junior i Sundom IF samtidigt.

Med 27 mål av Adelina i div.3 vann Sporting Kristina serien.
Ganska bra målsaldo av en 16-åring i en damserie.

Spelare på mindre orter kan ofta få ta mycket ansvar tidigt.
Även uppskattningen kan vara stor på en mindre ort :)

Så småningom blev det Vörå idrottsgymnasiums fotbollslinje och Vasa IFK som klubb för Adelina. Från distriktslaget och regionserielaget fick hon också ta nästa steg, alltså landslaget. Speltid har hon även  fått i damernas div.1. Vasa IFK:s damlag har varit nära avancemang till ligan två år i rad men det har alltid funnits ett lag som har varit bättre i slutändan. Till nästa säsong blir div.1 en enda gemensam serie för hela landet, vilket säkert bidrar till att nivån höjs i div.1 men även i div.2 då det kom ner fler lag än normalt. Adelina har just opererats för andra gången på ett år, denna gång var det en knäoperation som behövdes. Hon har en lång rehabilitering framför sig och får kämpa vidare och hålla humöret uppe! Intervju följer längre ner.

Brons i FM med Vasa IFK:s b-juniorer år 2013.
Adelina är tredje från vänster av de som står.

Hur var det att komma som b-junior till div.1 och spela?

Man hade ingen press på sig från andra och det var ganska skönt. Själv hade jag såklart en viss press på mig själv, men det behövs ju. Det var snabbare tempo och mer fysiskt spel i div.1.

Vilka egenskaper har tagit dig så här långt som du har kommit nu?

Viljan. Viljan att träna, att lära mig och att satsa. Sedan har jag helt bra spelförståelse också.

Hur har säsongen 2014 varit för din del?

Säsongen 2014 har varit minst sagt annorlunda för min del. Den började med ledbandsoperation i januari och ett sex månader långt rehabiliteringsprogram. I mitten på juli gjorde jag mitt första inhopp med b-jun i FM-serien. Efter det fortsatte jag att spela och började klara av fulla 80 minuter i den serien. I början på augusti fick jag mina första minuter i div.1 borta mot Peik. I september blev jag uttagen till EM-truppen och spelade min första landskamp mot Georgien. I damernas övre slutserie i div.1 fick jag starta de flesta matcherna. Summa summarum var säsongen lärorik och min bästa hittills!

Hur skiljer sig damdivisionerna från varandra tycker du? Sammanfattning från diskussion:

Jag tror att de bästa lagen i div.1 nog skulle klara sig i ligan också. Topplagen i ligan skulle skilja sig från de övriga helt klart. Annars skiljer sig varje division i tempo och kvalité. Från div.3 till div.2 är det ett stort steg om man tänker på att resorna blir längre och då måste man börja prioritera fotboll framom en del annat för att det skall fungera.

Hur skall du fira jul?

Julkyrka, Kalle Ankas jul, julmiddag, julklappsutdelning och träffa släktingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar