tisdag 23 december 2014

Lucka 23

Lucka 23 innehåller en sammanfattning med lite extra fakta om det som julkalenderns spelare har diskuterat kring de finska divisionerna.

I luckorna så här långt har vi sett:

Westermark
Metanov
Erikson
Mäenpää
Smeds
Edman
Bäckström
Ragnäs

Som de flesta kan gissa finns det en spelare från högre nivå på kommande. I lucka 24 möter ni den spelaren. Så här långt har det konstaterats att div.6 är en ganska simpel serie där vem som helst kan vara med och spela fotboll. I div.5 finns det ofta något enstaka lag som försöker spela fotboll och kan då göra det bra också. I div.4 sätter lagen mer tid på fotboll än i lägre divisioner och man kan kalla sig för fotbollsspelare utan att skämmas. I div.3 blir standarden lite bättre än i div.4 och det krävs lite bättre spelare för att klara av att göra saker i högre tempo och dessutom kan det behövas en aning bättre ekonomi än i div.4. Div.3 kan ställa en del krav på organisationen som inte div.4 gör men det måste inte vara så.

I div.2 har man en stor skillnad från div.3, kanske skiljer de nivåerna sig mest av alla. I div.2 behövs det alltid färdiga licenser och försäkringar åt alla spelare. Många skall ha reseersättning och andra tjänster som t.ex. massage bör helst finnas till hands. Man bör även ha en tränarstab som är klart större än två personer. Hela föreningen behöver hjälpa till med ett div.2 lag. I div.1 är allt lite proffsigare än i div.2 men skillnaderna där emellan behöver inte vara så stora. I ligan som är den proffsigaste nivån höjs allt samtidigt som det skall scoutas spelare i högre utsträckning, alla spelar fotboll på heltid mer eller mindre och deltar i träningar även på dagstid. Motståndarlag skall scoutas allt mer och allt görs på en så hög nivå som föreningen klarar av.

På damsidan är ligan en nivå där i princip ingen finländare kan vara heltidsanställd som spelare. Ligan är ändå på väg framåt och division 1 blir en enda serie säsongen 2015. Ligan och div.1 kan vara språngbrädor mot proffslag utomlands för spelarna. De unga spelarna och de som hör till landslaget trivs antagligen bäst i ligan. De som jobbar heltid med något och även skall satsa på ligaspel har det inte alltid så enkelt. Utan att kolla upp desto mer fakta tror jag att medelåldern för att sluta med damfotboll på hög nivå ligger runt 28 år. Hur många damspelare i åldern 30 år och äldre ser man ens på lägre nivå? Inte många. På herrsidan spelas det längre. Med detta i åtanke kan man också förstå att flickspelare vill snabbt framåt och att det därför inte är ovanligt att 16-19-åringar tar sig in i div.1 och ligan. På herrsidan är karriärerna långa och därför tycker man att spelarna kunde få utvecklas som juniorer längre. I Danmark är man junior tills man är 21 år och då har man hunnit få spela mot jämnåriga länge om man vill.

I damernas div.2 börjar det bli lite mer resor och fotboll behöver prioriteras framom en del annat om ett lag skall fungera. I div.3 och i div.4 kan man vara med på hobbynivå och det finns inte direkt något som stoppar någon från att vara med i ett lag på den nivån. Några motionsserielag eller bolagsserielag med enbart fotboll för damer torde inte finnas, däremot kan det finnas blandade lag på den nivån.

Slutligen: det riktiga allvaret för herrar startar i div.2 och för damer i div.1. I de lägre divisionerna kan i princip vem som helst spela, förutsatt att intresset är stort och man håller sig i form. Utan stort intresse och utan fysisk form kan man nog nå så högt som div.4. I damernas div.2 skall man vara någolunda vältränad men det går också att kompensera fysiken ganska långt med bra teknik på den nivån. Hoppeligen har all denna information gjort det lättare för just dig att förstå var du själv eller någon annan har chans att spela nu eller i framtiden. Sedan finns det förstås yttre faktorer som påverkar allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar