fredag 5 december 2014

Lucka 5

I lucka 5 finns Maradona. Nummer 10 från Argentina är en legend. Kanske är han den största spelaren någonsin.Det tuffa med Maradona är att han var så enormt skicklig och förstod allt som hände omkring honom på plan. Då han löper igenom från halva plan gör han egentligen inga finter utan han har totalkoll på var motståndarna befinner sig och i vilken hastighet så han bara löper i olika riktningar. Målet utsågs till århundradets mål senare. Målet med handen mot målvakten Peter Shiltons England förklarade Maradona att var gjort med "Guds hand".

Maradona var extremt teknisk och skulle nog göra allt som görs i dagens fotbolls freestyletävlingar förutom att han var skicklig på själva spelet.

Vem är störst genom tiderna?

Är Maradona, Pele, Cristiano Ronaldo eller någon annan störst? Det går inte att jämföra fotboll i olika tider tycker jag. Försvarsspelet var mindre utvecklat förr i tiden, utrustningen, forskningen kring fysisk träning och en hel del annat var inte i närheten av hur det är idag. Alla de jag nämnde är offensiva spelare men de är ändå olika på flera sätt. Fotbollen som spelades förr var annorlunda men visst skulle Maradona vara topp-3 om han spelade idag även om han skulle behöva anpassa sin spelstil en del.

Maradonas liv har inte bara varit en dans på rosor. Han har kämpat hårt för de fattiga i Argentina och blandat sig i politiken. Han har varit en hjälte bland folket och de fattiga. Tyvärr har han också haft drogproblem och använt doping. I VM 1994 fick vi se honom spela bra, men bara i två gruppspelsmatcher. Han hade efedrin i kroppen och stängdes av. Han har även haft en tränarkarriär i Argentinas landslag, i Dubai och lite här och där. Vill ni veta mer om hans statistik kan ni kolla in det själva. Men 38 mål på 58 matcher i Barcelona är helt bra eftersom han mest är ihågkommen som en Napoli spelare. I Napoli gjorde han 115 mål på 259 matcher på åtta säsonger.

Maradonas sätt att värma upp. Nästan 2,5 miljoner klick på youtube och absolut sevärt:


Över åtta minuter med mål av Maradona:

https://www.youtube.com/watch?v=iqzB-JefIUc

Maradonas sång om hans liv där han växte upp i slummen, fin sång av Diego Armando Maradona:

https://www.youtube.com/watch?v=_FMkL7ulkJ8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar