måndag 26 januari 2015

Kroppssammansättning

I lördags blev det att besöka Wasamove för min del då det var innebandymatch på gång i Botniahallen. Innebandyn borde få en egen hall men allt går inte att lösa för beslutsfattarna just nu. Jag for på kroppssammansättningsvägning som kostade 5 euro då det var öppet hus. Normalpris där är 20 euro. Jag har även gjort detta på Wasa Sports club tidigare. Efter att ha svarat på några enkla frågor så stiger man barfota upp på en våg. Den är kopplad till en dator och sänder en signal genom kroppen så småningom. Man känner inget. Sedan skrivs det ut ett papper och då kan man se vad kroppen innehåller.

I min personliga blogg kan man läsa mer om funderingar kring alla mina värden: www.pesewriting.blogg.se

Vad får man reda på från testet?

Man får reda på fettprocenten, fettets andel i kilogram, kroppsvikt i kilogram utan fett, muskelmassa i kilogram, vattenmängd i procent och i kilogram, vad kroppens alla ben väger totalt, BMR som handlar om metabolismen som visar hur många kilokalorier man gör av med i viloläge per dygn, kroppslig ålder och BMI-värde. Sedan finns det några skalor där "visceral fat rating" är ett värde som man kan jämföra enligt en tabell. I tabellerna Det allra sista man kan läsalappen är inget man behöver veta något om, "impedance" som är impedans på svenska betyder "ledningsmotstånd i växelströmskrets" :)

Det här testet har jag gjort några gånger tidigare. Om man skall inleda något forskningsprojekt eller bara träna en längre tid kan man alltid göra test först för att senare så vilka förändringar som har skett. En gång gjorde jag ett test med sex personer och försökte ta reda på vilka som börjar träna mer och kommer i bättre form i två olika grupper. Hälften använde jag idrottspsykologi som hjälpmedel åt för att få dem att bli medvetna om sig själv och hur de rör på sig. Den andra hälften fick handledning i hur de skall äta. De som fick kostrådgivning gick helt klart mer framåt än de som fick mental träning. Den mentala träningen gjorde personerna mer medvetna om deras situation men viljan måste komma inifrån och den fick jag inte försöka påverka genom påtryckningar, detta enligt hur idrottspsykologi fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar