lördag 14 mars 2015

Dagens fotboll

Vilket lag vinner Premier League nudå? Svara till höger på sidan med ett klick.

Det brukar inte vara så populärt att länka Aftonbladets artiklar. Dessa länkar är mer än artiklar och de är absolut läsvärda. De två första handlar om Qatar och den sista om regelförslag.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/article20466487.ab

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/bank/article20466499.ab

http://bloggar.aftonbladet.se/premierleague/

England England England

Det har skett mycket i fotbollsvärlden under veckan som gick. Chelseas match mot PSG går verkligen till historien. Zlatan blev felaktigt utvisad i första halvlek och det fanns konstiga domslut nu som då och spelarna i bägge lag bidrog till dålig stämning på plan. Någonstans kändes det ändå som att PSG var starkare och till slut gick de vidare trots att de låg under med 1-0 både i matchen och i förlängningen. Att "vinna" en förlängning med 1-1 och gå vidare tack vare mål på bortaplan i förlängning är ett skämt i mångas ögon. Ändå var PSG starka och man kan tycka att de förtjänade sitt avancemang. Tio Chelseaspelare sågs på bild när de provocerade domaren till att visa ut Zlatan. Oscar spelade vidare som vanligt efter att ha spelat skadad. Båda gick in hårt när Zlatan visades ut bör man nämna.

Zlatan sade åt media att han hade 11 bebisar runt sig mittiallt.
United utslagna ur FA cupen

I måndags slog Arsenal ut Manchester United ur FA cupen med 2-1. De Manchester United supportrar som inte har hängt med i utvecklingen av deras klubb blev överraskade. Övriga insåg att försvaret inte håller, De Gea räddade två givna mål med världsklassräddningar dessutom. Mertesacker var inblandad i ännu ett mål bakåt, ser inte bra ut inför mötet med Monaco för hans del. Di Maria blev utvisad i cupmatchen efter att ha filmat och sedan dragit i domaren. Januzaj drog också på sig en varning för filmning. Det har varit en rätt galen fotbollsvecka med filmningar och försök till påverkan av domare. Schemat är hektiskt och idag spelas det Premier League matcher.

Derby i London

Arsenal-West Ham är den enda matchen idag som är riktigt het. Jenkinson får inte spela mot Arsenal som äger honom. Song är däremot på mittfältet för West Ham som har haft det trögt på sistone men får tre lättare matcher efter idag och var de slutar i tabellen är väldigt öppet ännu. Troligtvis spelar Arsenal med bästa laget och litar på att de slår West Ham idag och ändå lyckas göra tre mål på Monaco i Champions League nästa vecka. Theo Walcott har gjort två mål sedan han kom tillbaka från skada, kanske får han chansen idag efter att ha suttit mycket på bänken. Mot Man United var han mittiallt omklädd för att hoppa in, men Ramsey blev byttes in istället. Bredd i en trupp kräver tålamod även av stjärnspelare.

Song slöade ner Arsenals spel fast han var bra defensivt då han spelade i laget.
I Barcelona gjorde han helt okej insatser och nu ser man honom i West Ham.
Oxlade-Chamberlain till vänster är skadad och missar flera matcher nu.

Crystal Palace har bra chans att slå QPR i dagens tidiga match. Formen har varit stigande. Leicester-Hull kan bli jämnt och är en match man borde helgardera om man tippar. Aston Villa lär klara minst kryss borta mot Sunderland. Stoke tar också minst en poäng borta mot West Brom kan man räkna med.

Dagens fotboll

Det diskuteras mycket kring dyra biljettpriser och att supportrarna inte sjunger i England. Pengarna tar över alltmer precis som man kan läsa i länkarna högst uppe. Huruvida alla rapporter från Qatar stämmer vill jag inte säga något om. Många fallolyckor har skördat liv, men ser man på varifrån arbetarna kommer så har de nog haft det väldigt dåligt då de har bestämt sig för att komma till Qatar för att jobba med 4 kronor i timlön. Okej, de mänskliga rättigheterna skall arrangörerna ta hand om. Absolut. Hoppas de får ordning på den biten. Vad gäller sjukdomar och annat så tror jag inte att arbetarna hade det bättre där de kom ifrån. Finns många problem i världen och någonstans måste man fundera om allt är Qatars fel även om de säkert har gjort många misstag med arbetarnas säkerhet och förhållanden. Gjort misstag eller bara struntat i vissa grejer kan man fråga sig, fler rapporter behövs för att veta mer med säkerhet. Problemet med vissa delar av världen är att det är svårt att få ut ärlig information från området. Att Qatar knappt är större än Skåne, att det byggs enorma stadion och skyskrapor där ändå och att man skall ordna fotbolls-VM vintern 2022 är ganska otroligt. Världens rikaste land sett till invånarantalet anklagas för att ha mutat FIFA. Huruvida det stämmer att de har gett miljoners miljoner i mutor är inte bevisat. Man kan förstå att folk vill bojkotta VM 2022 som rapporterna från Qatar har verkat hittills. Själv hoppas jag att FIFA och Qatar putsar upp ryktet genom att ställa saker och ting i ordning, det är aldrig för sent att bättra sig även om fallolyckorna på byggena aldrig kommer att glömmas.

I Tyskland äger fansen ofta klubben till 51% eller så äger de stadion. Chelseas supportrar äger t.ex. Stamford Bridge som är deras stadio. Abramovitj vill såklart bygga en större stadio för att få in mer än 40000 åskådare per match. Pengarna styr och turister betalar för att se matcher. Den engelska fotbollen spelas enligt mig till största del i Championship och i lägre divisioner. En annan sorts fotboll går att uppleva där och sångerna lär inte tystna på den nivån ifall de gör det i den högsta serien. Jag känner folk som går på div.7 och div.8 fotboll i England. Det kan vara riktigt underhållande det också. Världen är som den är och de engelska medborgarna måste inte gå på Premier League matcher, det finns andra som gör det ändå. Svårt att förstå hur allt har utvecklats. I Tyskland är allt ännu ganska genuint och engelsmän far i stora skaror till Tyskland för att se på Bundesliga numera också. I Norden finns inte dess problem i någon större utsträckning ännu.

Finns mängder av källor bakom det jag skriver. Har läst nya böcker sedan jullovet och fått mer insikt i hur världen fungerar och hurudan information vi egentligen får om vissa länder och varför. Det finns bara ett säkert sätt att veta något och det är att se det på plats med egna ögon. Jag blir aldrig journalist och det är inget jag funderar på ens. Men visst vore det intressant att besöka Qatar i något skede i framtiden, se stället och höra historierna på plats. Innan VM 2022 i Qatar skall världen hinna fundera över VM i Ryssland 2018 också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar