måndag 4 maj 2015

Analys av Manchester United

Hur analyserar man årets Manchester United? Jag försöker utgå från förväntningar när jag analyserar en klubb. Manchester United är en av de rikaste klubbarna i världen med en enorm historia. De är i ett övergångsskede efter att Ferguson lämnade klubben för två säsonger sedan. Detta är säsongen då de skulle ta sig tillbaka till toppen och de är ju nästan där. Serien är dock inte färdigspelad än.

Säsongen har varit lång med en höstsäsong och en vårsäsong, några av de 38 matcherna återstår. United har inte spelat i Champions League men nog i de inhemska cuperna där man har fallit ut rätt tidigt. På hösten tog laget många poäng trots att spelet inte stämde. De gjorde fler mål än de släppte in och bollinnehavet och passningsspelet var ingalunda stabilt. De Gea i målet var fantastisk och räddade poäng gång på gång under hösten.

En titt på så kallade superstjärnor: Di Maria spelade mycket på hösten men har varit inhoppare nu på våren. Levererade fina passningar på hösten och var svår att få fast då han dribblade, har nu tappat det han hade. Falcao har aldrig kommit upp till sin nivå och är i förhållande till sin status och sin lön den sämsta spelaren i Premier League! Van Persie har dragits med skador nu som då men har helt enkelt tappat en del självförtroende och har till viss del hamnat ur sin tidigare roll där han fungerade mest och bäst som avslutare. Wayne Rooney levererar alltid och så även i år. Varje gång han har bollen höjer kommentatorn rösten och sedan blir det ofta ett läge framåt. Jobbar hårt hemåt och är den absolut viktigaste utespelaren i laget. De fyra spelare jag har nämnt nu har tillsammans ungefär en miljon pund i veckolön, att då en av fyra har gjort en bra säsong är en orsak till att United kämpar om fjärdeplatsen och inget annat.

Rooney och De Gea är de bästa spelarna i United denna säsong. Hur lagets
4-1-4-1 uppställning fungerar i längden om den hålls kvar får vi se.


En titt på andra spelare i laget: Fellaini och Mata som köptes in av Moyes har gjort en bra säsong. De har gjort det som krävs av dem och speciellt Fellaini har gjort mer än det. Valencia har spelat unegfär på sin nivå och har klarat sig bra som ytterback även om han kanske var tänkt som ytter en gång i tiden. Ytter och ytterback skiljer sig inte alltid så mycket i dagens fotboll förstås och taktiken av LVG har varierat mycket. Ashley Young som många har skrattat åt tidigare år har nu kunnat utnyttja sin snabbhet och skapa chanser åt sitt lag. Han har växt otroligt under LVG och har gjort en bra säsong på kanten. Daley Blind köptes in som defensiv mittfältare, han byggde spelet och försvarade backlinjen på hösten. Han gjorde dessutom en del positivt framåt och avgjorde någon match. En stark höst och en sämre vår för hans del trots att han är i öppningselvan även som vänsterback. Mittbackarna skall jag nte kommentera desto mer men de har fungerat på en medelnivå överlag, på en medelnivå i en stor klubb. Om man tänker tillbaka på mittbacksparet Vidic och Ferdinand så är mittbackarna något annat idag. Herrera och Carrick har gjort en hel del bra insatser på mittfältet när de har pressat istället för att backa. Herreras press på motståndarna är en orsak till att han har tagit sig in i elvan och att Blind har hamnat som vänsterback.

Manchester United hade en lång svit utan förluster på våren. Kanske var det åtta matcher utan förlust. Fansen trodde väl att deras lag var ordentligt på gång. Vilket de kanske var. Mycket stämde. Det som jag har sett som en fara är att de under säsongen inte har haft en klar idé för hur de skall göra mål. Då försvarsspelet har fungerat har målen oftast kommit ganska slumpmässigt om de har kommit. I många matcher har de slagit tiotals inlägg och inte satsat på något annat trots att det misslyckats gång på gång. I andra matcher har de anfallit centralt och försökt ta sig in i straffområdet eller komma till skott trots att motståndarna har varit som starkast försvarsmässigt just i mitten. Min analys av United har jag väntat med tills det kom nya motgångar, som nu när man har förlorat tre raka matcher i ligan. Everton vann 3-0 i förra omgången och West Bromwich råkade vinna 1-0 i den här omgången. Att förlora 1-0 mot Chelsea var inte så pinsamt, men faktum är att man inte har gjort mål på tre matcher. Efter några motgångar kanske fler tar till sig av mina ord. Då allt går bra resultatmässigt är det lätt att påstå att ett lag inte har problem.

I helgen mötte Manchester United ett West Bromwich som enbart försvarade och kom upp till 20% bollinnehav. Visst skapade United tillräckligt med lägen för att göra mål och vinna. Men spelarna gjorde inte det som krävdes och mot ett hårt försvarande lag som är bra i det centrala försvaret och har en målvakt som storspelar vore det bästa sättet att ta sig runt på kanterna och spela in snett bakåt. Ett lågt hårt inlägg från kortlinjen nära målet är betydligt farligare än tidiga inlägg i luften och skott. Detta mot West Bromwich i helgen alltså. I andra halvlek i matchen mot West Brom spelade många i väldigt onaturliga positioner. Van Persie jobbade hem mycket och var mer mittfältare än anfallare. Det är inte likt hans roll som avslutare. Han brände en straff och ett par andra avslut i matchen. Blind byttes mot Di Maria efter 64 min och Falcao kom in sista 10 istället för McNair. Elvan såg ut ungefär så här en stor del av andra halvlek:

De Gea

Valencia-Smalling-McNair-Young

Herrera

Mata-van Persie-Rooney-Di Maria

Fellaini

Spelarna kan omöjligt befinna sig i sina ultimata positioner i denna formation. Mata är långsam och teknisk men hamnade på kanten, Van Persie är expert på avsluta men hamnade att jobba hemåt på mittfältet nu också och Fellaini är bra i luften men är central mittfältare i grund och botten.

Många talar om den floppande lånespelaren Falcaos lön på minst 250 000 pund
 i veckan. Di Maria kostade 60 miljoner pund och har ännu mer i veckolön. Argentinaren
som var en stor stjärna i Real Madrid med sexårskontrakt 124 matcher, 22 mål och
mängder av assists har inte lyckats bra under sin första säsong i England.

Mina sammanfattande ord om Manchester United säsongen 2014-2015 är att laget saknar en ryggrad!

Den känslan hade jag även i augusti och i september. De har alltför många nya spelare som har köpts in dyrt och bara kastats in på plan som i ett dataspel. Laget har överlägset högst utgifter för lön i hela ligan och om Moyes hade ett misslyckat år så har Van Gaal nått ett bättre resultat i ligan men han har verkligen inte skapat ett lag som är byggt på en stabil grund. Ett succélag kan inte byggas av massor av olika superstjärnor som inte passar ihop med varandra och med en spelidé som har ändrats väldigt många gånger under säsongen. Det som lär ge United en kvalplats till Champions League i år är till största del ett Liverpool som har misslyckats med det mesta speciellt på våren. United kan ännu ta nio poäng men laget skall bland annat möta Arsenal. Liverpool är fyra poäng efter United och om det försprånget är för mycket får vi se. Som Liverpools spel har sett ut på sistone tar de inte fjärdeplatsen. United får bygga vidare under sommaren och kvala in till Champions League nästa höst. Det lär dröja innan laget tar en titel, då skall nog självaste Ronaldo komma från Real Madrid och helst ta Bale med sig också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar