fredag 5 juni 2015

Då säsongen startar trögt

Fem lag jag följer eller har insikt i har haft det jobbigt och trögt denna säsong. Som tur är säsongen lång och allt möjligt hinner hända ännu. Här får du läsa om läget och du får även veta hur det "troligtvis"kommer att gå...

VPS ligalag kom igår äntligen upp till fyra poäng och ligger totalt sist i FM-ligan efter tio omgångar. Efter att ha tappat en spelare som Strandvall och fått en spelare som Morrissey skadad så är man klart försvagade trots vissa nyförvärv. De två spelarna jag nämnde är riktigt skickliga och höjer även andra spelare, hela laget och även publiken. Materialet är en orsak till att det går dåligt, man har inte lyckats ersätta de färggranna stjärnspelarna som andades fotboll. Hur slutar det? Med hjälp av pengar kommer VPS förr eller senare att skaffa det som krävs för att hållas kvar i ligan. Om det inte löser sig på annat vis genom att laget börjar plocka många poäng regelbundet. Spelar ingen roll om föreningen skulle behöva gå på minus för att stanna i ligan. Då den nya stadion står klar skall Vasa ha ett ligalag som spelar där.

Vasa IFK:s herrlag fick just sin första seger i division 1 och har nu fyra poäng på sex matcher. Precis som för VPS kom det en efterlängtad seger i den senaste omgången. Laget är nytt i division 1 och har inte värvat några nya utländska förstärkningar utan satsar på att utveckla de spelare som finns. Många spelare från Österbotten har fått sin chans i division 1 tack vare kabinettbeslutet som förde upp VIFK. Skulle det beslutet ha tagits på hösten skulle föreningen säkert ha hunnit bygga ett starkare lag. Hur slutar säsongen? Med hyfsat spelarmaterial redan nu skall laget nog lyckas hålla sig kvar i divisionen och om det ser mörkt ut går det säkert att värva in någon enstaka stjärnspelare som kan göra det lilla extra på hösten. Vi skall nog få se de blåvita i division 1 även säsongen 2016.

Vasa IFK:s damlag har sju raka förluster i ligan men då har man också mött de starkaste lagen ganska tidigt. Resultaten har varit 0-4, 0-8, 0-4, 4-5, 3-4, 1-8 och 1-7. Två gånger har man haft riktigt bra chans på minst en poäng. Spelarna och laget har lärt sig en del redan och har mer att lära. Det är fint att satsa på lokala spelare, men nu blir det snart dags att förstärka laget för att hålla sig kvar i ligan. Nice Futis har en poäng, Merilappi United har 4 poäng och TPS har 6 poäng. De fyra lag som kommer sist hamnar i ett nedre slutspel. Det sista laget sjunker och det näst sista laget kvalar på hösten. På övre halvan finns nu ovanifrån sett Pallokissat, PK-35, Åland, Ilves, Honka och HJK. Hur slutar säsongen? VIFK hålls kvar. Laget möter nu TPS och Nice futis borta innan Merilappi kommer på besök. Det är nu laget måste plocka poäng och det tror jag att de gör. Det har funnits en hel del bra moment och förbättringar under säsongen. Genom hårt målmedvetet jobb kommer VIFK att klara av detta. Det värsta har passerat, nu skall det bli börja gå bättre.


Och dags att skriva om laget där jag är kapten (då jag hinner)...

FC Korsholm är ett lag i division 3 i Österbotten. Laget hade bra fart på i slutet av försäsongen och det hela verkade rätt lovande. Efter att ha tappat sex spelare med rutin och stor skicklighet för division 3 matcher inför säsongen hade många unga spelare kommit in och åtminstone drivit upp tempot. Efter sex spelade matcher har FC Korsholm två poäng. Orutin, ett visst oflyt och en viss brist på skicklighet har förpassat laget sist i tabellen. Flera motståndarlag har spelare med ligarutin eller spelare som nyligen kommit från högre divisioner samt även utländska förstärkningar. Hur slutar säsongen? I denna jämna division har ingen slagit någon annan med mer än tre mål så här långt. FC Korsholm kommer att hållas kvar. I senaste omgången tog man poäng av serieledarna och kanske börjar laget bli mer samspelt och rutinerat nu. Truppen kan förstärkas vid behov. Det finns många kontakter till spelare från detta lag som har spelat så högt som division 1 på 2000-talet. Chocken över förlusterna har ändå varit stor eftersom förväntningarna på laget var ganska höga. Träningsmatcher är en sak och seriematcher en annan kan man väl konstatera.

Hoppeligen ser inte spelarna i ovannämnda lag så här slagna ut i höst.

Till slut det som jag är mest insatt i och jobbar mycket med varje dag...

Pojkar 00 I-JBK har just avslutat vårsäsongen fast juni knappt har börjat. I regionserien blev det fem förluster och en vinst. Att förlora fem matcher av sex är tungt för vem som helst. På juniornivå är det roligt att vinna och ibland måste man vinna för att få spela i den serie man vill (där spelarna utvecklas). Att som förening från en liten ort komma och spela i Österbottens högsta serie är inte alltid så enkelt. De andra lagen har tillgång till spelare på ett helt annat sätt och det är hård konkurrens om platserna i elvan. Ett lag har tillgång till de allra flesta svenskspråkiga spelarna i Vasa och även en del av de bästa spelarna från Korsholms kommun. Ett annat lag har tillgång till de finskspråkiga spelarna i Vasa vilket ger ett stort urval. Ett lag har tömt Seinäjoki och närliggande kommuner på de bästa spelarna och byggt ett tufft lag, att föreningen heter SJK är väl ingen överraskning när minibussen rullar in med spelare till hemmamatch på parkeringen. Nu menar jag inte att de gör något fel ifall det låter så, bra att föreningar satsar på fotboll. Jakobstad och Karleby har varsitt lag med det bästa städerna har att erbjuda också. Hur slutar säsongen? Ett lag som jag inte nämnde var Sepsi-78 och de kom sist i serien efter att ha förlorat 8-0 mot I-JBK. De sjönk och YPA kommer upp och spelar höstomgången med de andra lagen. YPA lär komma sist på hösten om de inte är bättre än ifjol. Nästa år blir pojkarna b-juniorer och årets resultat tas inte med till den säsongen. Att vinna är som sagt roligt, kan man vinna och utveckla spelarna är det riktigt bra. Kan man inte vinna måste man extra satsa på att utveckla spelarna (och förstås även laget). Även som bottenlag i en hög serie med juniorer försöker vi vinna varje gång, det finns alltid en plan för hur det skall gå till och chansen finns alltid där när en match börjar.

Ett av de fem lagen jag följer klarade sitt kontrakt redan och om ett par månader vet vi hur det gick för de övriga fyra lagen. Fotboll är intressant!


Här följer en länk till min personliga blogg där jag fortsatte lite på juniorfotbollstemat genom att gå in på tankar om spelarutveckling än en gång: http://pesewriting.blogg.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar