fredag 30 oktober 2015

Årets spelare

Nu är det den tiden på året då många priser delas ut efter en lång fotbollssäsong. Om några dagar kommer jag själv att dela ut ett par priser åt spelare jag har tränat. På juniornivå kan man lätt tona ner vikten av att få pokaler för goda prestationer. Det handlar mer om tradition och kanske sporras vissa av att det finns prestationsbaserade pris. Många förtjänar att få ett pris för att de har ansträngt sig på ett mycket fint sätt. Någon har varit en god kamrat, någon har tränat mest och bäst, eller så har någon gjort mest mål för att den har övat flitigt på just det i flera år. Ett pris för den som har utvecklats mest är ganska bra att ha i ett juniorlag om utvecklingen beror på ivrigt och hårt arbete på träningarna. Ett kämparpris kan man också ha om man vill visa att det är en viktig egenskap.

Igår fick Tim Sparv priset som årets spelare i Finland. Grattis till priset härifrån också! Det känns fint att en duktig person som Tim får ett sådant pris. Många saker har säkert spelat in då han fick priset. I landslaget har han varit kapten i fem matcher, han har både i år och tidigare år gett en fin stabilitet lägre ner på mittfältet. En viktig pjäs i ett lag med elva spelare. I klubblaget valdes han till bästa spelare då FC Midtjylland vann danska ligan. Han gjorde mål på sin gamla klubb Southampton och fick efter det spela Europa League där det går rätt bra för laget också. Ett riktigt bra år för Tim! Fint!Tim med nr 14 och Roman med nr 7 är två utmärkta spelare
från Österbotten. Om ett år (2.10) börjar VM-kvalet och Hasse
Backe kan säkert få ordning på allt och alla innan det!

Samtidigt finns det en annan diskussion i bakgrunden. Är Tim den absolut skickligaste och mest framgångsrika fotbollsspelaren som Finland har och är det exakt det som han fick pris för? Då Litmanen var stor i Ajax och vann målligan i Champions League var det inte svårt att veta vem som skulle få priset. Han var framgångsrik och hans klubblag var så gott som bäst i Europa. Tims klubb är framgångsrik speciellt om man ser till ekonomiska resurser. Fjolårets bästa spelare Roman Eremenko spelar i CSKA som är med i Champions League, Roman är i stort sett bästa spelaren i laget och har varit extremt framgångsrik i den ryska ligan och det ryktas om att klubbar som Manchester City vill ha honom. Han har klarat av att hålla boll offensivt mot så stora klubbar och utmärka sig i tävlingsmatcher mot så stora klubbar. I finska landslaget där Roman är den största stjärnan uteblev det bästa i hans spel i de sista matcherna ha deltog i. I slutet av kvalet var han skadad och deltog inte. Paatelainen försökte ha Roman i en offensiv roll där han skulle spela fram spelare som inte klarar av att bli framspelade. De offensiva spelarnas kvalité i löpningarna var på en sådan nivå att Roman inte kunde göra annat än hålla boll och spela mer enkelt än han skulle göra i klubblaget där han slår många avgörande passningar. Han kom inte till många målchanser i landslaget heller medan han i klubblaget har gjort massor av mål mot bättre motstånd än de landslag som Finland har mött.

Sammanfattningsvis vill jag alltså påstå att priset för årets spelare i Finland verkar vara baserat till stor del på prestationer i landslaget. Tim har överlag kommit upp till sin nivå. Roman har inte kunnat nå sin nivå främst p.g.a. tränarens spelidé och lagkamraternas bristfälliga offensiva spel. Att han var skadad i slutet av EM-kvalet kan också ha påverkat. Enligt mig är Roman iallafall den överlägset skickligaste spelaren Finland har och han hör till den absoluta toppen i Norden tillsammans med Zlatan, Bendtner, Eriksen och vem man än vill nämna av de bästa nordiska spelarna. Att höra till de viktigaste på plan i Champions League, ösa in mål i ryska ligan och vara så viktig i en stor klubb som CSKA borde enligt mig tveklöst ge Roman priset som årets spelare i Finland. Ville man ge priset åt någon annan då Romans landslagsframgångar var sämre än väntat så var Tim ett utmärkt val!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar