lördag 28 november 2015

Mycket jobb och två kurser på gång

Senaste helgen var det alltså sista lägertillfället för oss finlandssvenska tränare som går på A-tränarkursen. Fem läger på ett år och massor av arbete mellan lägren har det hela gått ut på i stora drag. Vi har ännu några uppgifter kvar och de flesta har någon träning att visa upp med eget lag. Kursen gav åtminstone mig väldigt mycket speciellt första halvåret. Efter det har inlärningen minskat lite i taget. Ändå vill jag påstå att man lär sig nya saker nästan varje vecka bara genom att spendera tid med människor som har varit med om mer än en själv.

Idag skall jag bege mig norrut för att delta i en kurs i mental träning för fotbollsspelare. Kursen går jag i egenskap av tränare och träningschef. Tidigare har jag läst idrottspsykologi som kort biämne på universitetsnivå, men den här kursen inriktar sig på fotboll och det är precis vad jag är ute efter. Christoph Treier kommer att hålla denna kurs som är steg 1 och den avslutas sista helgen i januari. Om man går vidare kan man ha steg 3 klart ungefär 2018 om jag förstod saken rätt.

Har haft ganska hektiska veckor på sistone. Att ha närmare 30h undervisning, 6h träningar, kurser, möten och dessutom hinna styrketräna sex dagar i veckan har tagit på ganska hårt. En vecka då jag höll på och bytte lärarjobb jobbade jag mer eller mindre med dubbla kurser. Med all fotboll på sidan om det var stressnivån enorm. Jag orkade ända fram till lördag eftermiddag. Efter att ha suttit och gjort ett fotbollsarbete med en vän från A-kursen så kom jag hem totalt utmattad. Sov 2h på dagen och 10h på natten. Däremellan var det bara hemmachill som gällde. Det är viktigt att lugna ner sig i tid. Den veckan var det nog i sista sekunden som jag löste den saken. Då tiden inte räcker till för allt så stjäl man ofta tid från natten och med för lite sömn en längre tid så kan det gå tokigt. Kursen förra helgen handlade än en gång till viss del om mental balans, stress och om risken att "gå in i väggen".
Genom att motionera tål man mer stress av alla de slag. Att sluta motionera skulle inte gå för mig. Jag skulle inte orka med allt i längden. Många tränare är i dåligt fysiskt skick och det är absolut inte bra. Man måste bra för att kunna prestera!

En annan insikt jag kom fram till än en gång är att det behövs mer pengar in i finsk fotboll. Att jobba med fotboll på heltid är oftast inte något bra alternativ sett ur ekonomisk synvinkel för någon med en universitetsutbildning. Många av de utländska spelarna som finns i Finland har för övrigt mycket låg ersättning och det är ofta finländarna som har en högre ersättning. Det är inte vad publiken tror och därför buas ofta fel spelare ut då publiken tror att "den där dyra spelaren måste absolut vara bättre än så här". Ersättningarna borde bli högre för alla spelare och tränare i finsk fotboll.

En bild från flygfältet i Vanda förra
helgen. En bra sak med kurser är att
man lär sig mycket av kursdeltagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar