tisdag 7 juni 2016

En födelsedagshälsning

Då man fyller år lyssnar folk mer på en, det är liksom ens dag. Jag tar tillfället i akt och skriver en sida nu då jag fyller 33 år. Idag vill jag dela med mig av några tankar jag haft på sistone. Tankarna handlar om att folk inte skall vara i strid. Ser man på läget ute i världen är det kaotiskt, där kanske folk är hjärntvättade på olika sätt och andra har storhetsvansinne och vill ta sig in i historieböckerna. Jag vet inte.

Här i Finland strids det också på olika sätt. Som ledare för olika lag i olika sporter och som träningschef hamnar jag i konflikter nu som då. Det är helt oundvikligt om jag skall göra mitt jobb och sköta mina uppgifter. Det är inte alltid så enkelt att representera en förening eller ett lag, man hamnar att sätta sig själv och sitt namn i sammanhang som kan uppfattas negativa ibland. Ibland gör jag det ändå för lagets skull, ibland gör jag det för en förenings skull och ibland gör jag saker som jag anser att alla människor borde göra om de bara har chans. Gällande det sista så tänker jag på tillrättavisning av barn och unga, det finns lägen där ingen ingriper och då agerar jag nog mer som människa än som lärare, fotbollstränare, mental tränare eller något annat. Det kan handla om mobbning, medvetet dåligt uppförande och i vissa fall dåligt uppförande som beror på okunskap.

Från idrottssammanhang kan vi lära ut och kräva mycket "folkvett" av unga människor och göra samhället en stor tjänst. I skolsammanhang lyssnar inte alla alltid och det går inte att uttrycka sig tillräckligt kraftigt i lärarrollen alltid. På fritiden och speciellt genom idrott kan man få fram de här sakerna med en ordentlig genomslagskraft. Då folk tror att "vi" står på en gräsmatta och sparkar en boll "helt i onödan" så gör "vi" egentligen 100 olika saker som förbättrar samhället, folks sociala förmågor och hälsan samtidigt. Vi gör inget i onödan och fotboll är mer än att jag aoch sparka en boll. Idrott är mycket viktigt i dagens värld!

Strider eller konflikter blir det nu som då inom idrott på grund av regelbrott. Om alla följer reglerna så skulle det finnas mindre att strida om. Är man osäker på regler måste man ta reda på. Lag som medvetet fuskar med spelare på olika sätt åker nog ofta fast. Jag har själv blivit inblandad i detta många gånger och även just nu ger jag åtminstone åsikter till en utredning där spelare används på ett möjligen lagligt, men definitivt helt oacceptabelt sätt inom fotboll. Man måste tro på det man tycker att är rätt och det skall man stå för. Ibland har jag varit mer eller mindre inblandad i utredningar och fått höra negativa ord riktade mot mig på grund av det. Utredningar av fusk har även kunnat drabba eget lag då reglerna tydliggjorts och det är smällar man får ta då en utredning görs. Alla regler är inte alltid tydliga innan de sätts på prov. Men man måste stå för det man tycker att är rätt.

Hurudana utredningar och konflikter det än har skapats genom åren inom idrott så måste man komma ihåg det viktigaste. Det viktigaste enligt mig är att: 1. trots att man har olika åsikter så måste man kunna förstå den andra parten och hålla det hela på en idrottslig nivå samt inte låta det påverka privatlivet desto mer 2. trots att någon har tillrättavisat dig (satt dig på plats) så behöver du kunna acceptera det, göra vad du kan åt saken, kanske be om ursäkt och gå vidare. 3. gå vidare, tiden läker sår, det finns ingen nytta med att se bakåt mot gamla situationer där man varit i konflikt för i framtiden är det allra bäst om alla har gått vidare och det kommer nya situationer där alla kan ha nytta av varandra. Ja man kan ha nytta av varandra trots att man varit i konflikt tidigare, det är bara att svälja sådant som har varit och inse att det antagligen skedde fel från båda håll.


Själv har jag blivit allt bättre på det här vågar jag påstå. Visst kan tankarna gå genom huvudet att "den där dåren...eller den där gör ju allt fel så att det påverkar andra negativt..." men det löns att gå vidare, alla mår bättre av det. Själv känner jag ingen skuld i något som har skett genom åren, jag har gjort det jag tycker att är rätt. Varje gång jag skriver något har jag en plan b för att kunna försvara texten. Om inte argumenten håller får jag väl byta åsikt då, men jag är aldrig oförberedd. Om folk skulle se på helheten av det som sker då det sker och fundera igenom hur mycket utbildning och rutin det finns "i bagaget" hos personen som säger något då enskilda handlingar sker, så kanske konflikter kunde minskas eller undvikas helt. Får man en komplimang säger man tack och har man gjort fel så ber man om ursäkt samt försöker få saker att bli bra eller bättre igen. Det är sällan jag får en ursäkt av någon och det är sällan jag får positiv feedback för något jag gör, men varje dag jag stiger upp är en del av min plan att göra världen till en lite bättre plats. Säg åt mig de gånger jag är på fel spår så skall jag fundera en gång till. Tack för att du läste enda hit. Ta hand om dina medmänniskor, tävla hur mycket du vill men kom ihåg någon sorts "fair play" och ha så roligt du kan.

Det här kan man tänka på ibland i vardagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar