måndag 14 november 2016

Löner i finsk ligafotboll

Svårt att säga exakt hur lönerna ser ut i finska ligan. Men då jag för fem år sedan försökte hjälpa en ligaklubb med en grej så diskuterade vi saken. Vi talar om ett lag som var utan för topp-4 och inte skulle spela kval till Europa. Flera spelare studerade, flera jobbade heltid men med "ersättning" och endast två stycken förtjänade lika mycket som en lärare. På fem år har saker gått framåt lite men knappast mycket. Pengar är en bristvara i finsk fotboll. Sponsorerna tackas naturligtvis och framhålls mycket positivt som sig bör, faktum är ändå att sponsorerna i Sverige deltar med mycket mer pengar trots att synligheten inte alltid är nämnvärt bättre. Undersökningar har visat att svenska företag satsar mer på idrott överlag än vad de finska gör.

Jag plockar inte fram någon statistik ännu utan förlitar mig mer på diskussioner jag fört med folk. I en klubb som för något år sedan var vana med att hålla sig på nedre halvan, var lönerna lite över 1000 euro för de allra flesta spelarna. De dyraste spelarna var de som var bra och som var inhemska! Publiken var arg då de "dyra utländska" spelarna inte presterade och även satt på bänken. Då skulle de bara ha vetat om att de här spelarna var med för minimilön och ändå gjorde väldigt bra ifrån sig oftast.

Bra orsaker till att satsa på finsk fotboll trots låg ersättning som spelare kan vara: A) man älskar sporten B) man satsar hårt för att bli så bra att man tjänar mer pengar i framtiden i egen eller i annan klubb C) läget i det privata livet med jobb vore inte direkt bättre

Låga löner kunde tänkas bidra till mycket fusk i fotbollen men
några stora problem med uppgjorda matcher finns inte i Finland.


Summor 2013-2014

Här under skall ni nu få en länk till vad spelarna förtjänade brutto säsongen 2013-2014 i finska tipsligan och inom parentes finns kapitalinkomster för vissa också. Några enstaka spelare i ligan blev "rika" på fotboll om man räknar det som ligger mellan en tandläkar- och läkarlön som att man blir "rik" på det man gör. Som sagt kan dessa summor ha ändrat tills idag men knappast har det skett stora ändringar.

http://www.iltalehti.fi/verot-urheilu/2014110318804617_vu.shtml

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar