måndag 12 december 2016

Finland bytte tränare igen

Paatelainen sparkades och Markku "Rive" Kanerva tog över i EM-kvalet. Han fixade två segrar och två kryss på de fyra avslutande matcherna. Helt utmärkt gjort. Finlands bollförbund vlde att ta in Hans Backe som fick chansen från 1.1.2016 tillsammans med Jukka Ikäläinen och Thomas Lyth som han valde att ha med sig. I träningsmatcher kunde Finland ha slagit Norge, men det misslyckades. För övrigt spelade man matcher mot svåra landslag gång på gång. Backe ville ha ett Finland som kunde försvara men även hålla boll till viss del såg det ut som. Mot Belgien såg det riktigt bra ut inför deras EM och mot Italien hängde man med till viss del. Träningsmatcherna gav inte så mycket chans att spela eget och få upp självförtroendet. Man kunde ha spelat mot Liechtenstein eller San Marino för att få vinna med 6-0 och få upp självförtroendet. Jag tror att Backe satsade det mesta på att möta bra motstånd hela tiden för det var ändå vad som väntade i kvalet. Kosovo ledde man mot och borde ha vunnit, det var det enda klart sämre laget man mötte i VM-kvalet med Backe. Den tappade ledningen var ödesdiger, inte var spelet jättebra heller men resultaten räknas. Synd att inte 1-0 höll där!

Mot Island såg Finland ut att vinna 2-1. Alltså mot suveräna Island somchockat alla och slagit ut England ur EM några månader tidigare! Innan spektaklet var över vann Island 3-2. Jag kan medge att 2-2 inte varit orättvist men med tanke på ledning hade det känns snopet. Att Island fick 3-2 genom en boll som aldrig var i mål med säkerhet var ödesdigert för Finland och Backe! Kroatien är ett stort fotbollsland med mycket historia och att förlora 1-0 mot dem är inget vi kan göra mycket åt. Oflyt har landslaget haft i matcherna. Träningsmatchernas resultat kan man strunta i och då är det endast Kosovo som borde ha slagits enligt förutsättningarna. Så visst hade Backe något på gång som man borde satsa mer tålamod på. En 1-0 förlust mot Ungern var inte så trevligt heller men de är en mycket större nation än Finland inom fotboll och med mängder av frånvarande spelare är det för svårt att slå dem.

De som bestämmer har nu sparkat Backe 12.12.2016 så han fick mindre än ett år på sig. Visst kan Kanerva kanske reda upp detta kval ännu, det gick bra för honom senast och gången innan det också om man ser längre bak i tiden. Men varför har man anställt Backe om man har så här kort tålamod med honom? Enligt mig har han presterat helt okej sett till förutsättningarna, han hade något på gång helt klart. Om alla varit tillgängliga så kunde han nog ha gjort det helt okej hittills och säkert skapat underverk på sikt! På pappret innan kvalet fanns spelare som: Hradecky, Moisander Pohjanpalo, Sparv, Eremenko, Ring, Pukki, Hetemaj och Hämäläinen. Det är nio spelare som kan klara sig utmärkt i kvalgruppen eller åtminstone spela utmärkt och få landslaget att bli bättre än på länge. Lägg till inhoppare som Markkanen och småningom kanske även Skrabb plus spelare som Halsti som är duktiga i startelvan. Det finns potential i Finlands landslag även om många drömmer sig tillbaka till tiderna då Litmanen, Hyypiä, Jääskeläinen och de andra var med. Det var andra tider inom fotbollen då och vi måste se på nutiden.

Finska fansen kallas Huuhkajat och har en bra ljudnivå!

Kanerva kommer att göra ett bra jobb, men det hade även Backe gjort med spelarna i skick. År 2017 hade nog blivit något att minnas och så även tiden efter det med Backe. Nu blir de inte så och Kane
rva har en viss press på sig trots 3-årigt kontrakt. Om han misslyckas nästa år och eventuellt i början på år 2018, hur går det då? Vart vrider och vänder sig landslagsfotbollen då? Hur långt tålamod har man med en sådan trotjänare? Finska ligan blir bara bättre och publiken ökar, spelare finns och kommer alltid att finnas. Skrabb fick en chans i truppen redan för A-landslaget och Kamara med flera är på kommande. Framtiden är inte mörk men hur det kommer att gå är väldigt osäkert. Överlag måste hela landet få ännu bättre ordning på fotbollen trots att det blir bättre hela tiden. Tänk som i ett brädspel; är vi på ruta 7 och siktar mot ruta 9 där ett bättre landslag finns så är de på ruta 11 då vi når ruta 9. Hur skall vi ta oss riktigt högt på en gång? Lös det så tar vi oss till EM och VM oberoende av vem som tränar landslaget.

Jag har insikt i de finska landslagen av flera orsaker. Har själv fått vara med och bevaka samt göra analyser åt Kanerva för A-landslaget och åt Kautonen i U-21 landslaget i samband med kurser. Saker och ting är inte alls helt åt skogen vanligtvis. Det är bristen på tålamod och att hålla fast vid det man satsar på som är ett enormt problem! Ibland borde man bara köra på fast alla inte är nöjda. Kanske skulle det ha varit bäst så även i fallet Hans Backe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar