söndag 4 december 2016

Kunniga fotbollstränare skapar riktiga fotbollsspelare

Fotbollsspelares fysik skall träna av fotbollstränare med insikt i fysisk träning för fotbollsspelare. Inte behöver något bli sämre för att folk utifrån från andra sporter tränar en fotbollsspelare i fysik och snabbhet. Men resultatet blir naturligtvis bättre om någon med utbildning från fotbollsvärlden sköter detta. Varför skall fotbollen anpassas efter annan idrott? Om en fystränare från en annan gren kommer in och pratar om aerob och anaerob träning, så kan man helt enkelt konstatera att fotboll går ut på att prestera maximalt i 90 minuter. Vilken sorts löpning sker på fotbollsplan, i vilken grad och med hur mycket vila? Vare sig löpningen sker med eller utan boll så är löpningen beroende av var bollen och de övriga spelarna befinner sig. Hur kan man ta detta i beaktande på bästa sätt då man skall träna snabbhet och annat för fotbollsspelare? Spelarna har dessutom begränsad tid att sätta på sin idrott då de blir lite äldre. Jag kommer inte att ge några svar här och nu, svaren får man ta del av om man jobbar med mig på ett eller annat sätt.

En bra liknelse som (den kända holländska fysexperten inom fotboll) Verheijen drar är att om en normal holländsk medborgare flyttar till England så skall då alla engelsmän lära sig holländska så att de kan kommunicera med människan? Samma tanke har han gällande fotboll, skall en fystränare ta sig in i fotbollsvärlden så skall den personen lära sig fotbollens språk, det är inte alla fotbollsmänniskor som skall lära sig den personens språk! Delar av sådant här har jag föreläst om tidigare i höst redan för att öka folks förståelse.

Fotbollen är på väg framåt även i Finland och det beror bland annat på att respekten för den egna idrotten och kunskapen för den växer. Fotbollsspelarna skall inte på fotbollsträningarna tränas av karatetränare, slalomtränare eller friidrotsttstränare. Sysslar man med flera grenar får man ta del av andra idrottsgrenars träningssätt också och i skolgymnastiken får elever pröva på massor av olika grenar. Att få fram det här budskapet är inte lätt för oss som studerar och diskuterar fotboll från hög nivå. Det är riktigt svårt att få idrottare som inte studerat fotboll att förstå att deras kunskap inte är den bästa, oberoende av vad de har studerat inom sin egen gren eller oberoende av hur hög nivå de har tävlat på. Kan Bolt ge mig tips om snabbhet och kan Arnold Schwarzenegger ge mig tips om styrka? Jo det kan de, men är tipsen användbara för fotboll? Kan deras tips vara de bästa för fotboll, bättre än de tips som forskare inom fotboll har kommit fram till? Inte en chans! Vill jag få en snabb sprinter på löparbanor kan jag ta hjälp av Bolt och vill jag få en person att bli ett muskelberg kan jag ta hjälp av Arnold. Vi behöver se till att skilja på saker och ting, annars är vi riktigt illa ute med att skapa fotbollsspelare i Finland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar