onsdag 7 december 2016

Myter och tips kring fysisk träning för barn

Skall berätta kort om en föreläsning som jag missade. Hur man nu kan berätta om något sådant. Jag prioriterade annat och hade bekanta där som lyssnade istället nämligen. I Treiers blogg finns ett inlägg (www.treier.fi/blogg/) som man kan leta fram kring Tonkonogis föreläsning. Jag vill nu också återge lite utgående från vad Christoph skrivit och vad mina vänner har antecknat.

Han tyckte att "plankan" var idiotisk och det kan man väl hålla med om ifall det är det enda man gör som träning. Görs den ihop med annat kan man absolut inte kalla den idiotisk, där måste han ha något fel i sin forskning för plankor och sidoplankor av olika slag kan man ju lätt känna stor belastning av. Jag kan förstå att musklerna inte växer av det, men de attraheras ju och måste således bli mer uthålliga samt bidra till en viss rörlighet och smidighet. Men det är inget man skall satsa hårt och speciellt mycket tid på kan jag hålla med om.

Om uthållighetsträning återgav Christoph detta: "Det går inte att träna uthålligheten hos barn före puberteten. Däremot borde man träna barn sprintbetonat. Det motsvarar också deras naturliga rörelsemönster.
Bästa åldern för att träna uthållighet är i 12-16 års åldern. All träning man går miste om i denna ålder kan inte kompenseras mer i senare ålder på grund av hjärtsäckens konsistens (omöjlig att utvidgas efter 16-års ålder). Hjärtsäcken begränsar hur bra uthållighet man kan få som vuxen".

Bra det här är fin information som är revolutionerande för många.

Mer: “Att styrketräning borde undvikas för barn är en myt!” 10-åriga barn svarar överlägset bäst på styrketräning med förbättringar från 13 till 29 procent på 2 månader. och det med bara 2-3 träningspass/veckan. Barn som styrketränar får ett bra skelett och det förebygger benskörhet. Alla studier tyder på att benskörhet blir en folksjukdom som formligen kommer att explodera (bland kvinnor OCH män). “Att växten kan avstanna för barn som styrketränar är en myt!” Barn drabbas överlägset mest av knäskador. Det bästa förebyggande åtgärd är att träna deras bålstyrka med hjälp av snabbhets betonad styrketräning för bålen. Barn som styrketränar mår psykiskt bra. Styrketräning påverkar barnets psyke ytterst positivt, särskilt självförtroendet och självkänslan. “Att barn borde undvika styrketräning med vikter är en myt!” Musklerna har inga ögon. En muskel kan inte bedöma om du tränar med din egen kroppsvikt eller en hantel.

Bra, men såklart är träning med riktigt tunga vikter och maximala lyft något som många säkert skall undvika att göra då de är under 16 år. Det beror kanske på hur pass färdigt utvecklad personen är. Själv känner jag tre personer som är korta som börjat styrketräna hårt i ung ålder, deras föräldrar är inte heller långa så kanske skulle de inte ha blivit längre utan hård styrketräning heller? Men deras syskon blev längre än dem. Jag är sådär halvskeptisk till tunga (maximala) lyft för personer under 16 år själv trots allt. Styrketräning med "normala" vikter och egen kropp är säkert bra, viktigt att det togs upp.

"Teknikträning Det är ingen mening att satsa på att automatisera tekniken redan i barnaåldern. Kroppens proportioner förändras kraftigt under puberteten, därför är det viktigt att avvakta med att träna på automatiseringen av tekniken tills efter puberteten för att tekniken kan anpassas till de fysiska förutsättningarna. Däremot är det mycket viktigt med teknikträning på hög nivå i barnaåldern tills tekniken behärskas, dock utan att automatisera den".

Jag tror att tekniken i fotboll eller i en annan sportgren inte kommer att se ut precis på samma sätt före och efter puberteten för en person. Utan att skriva desto mer invecklat menar jag alltså att jag håller med forskaren. Träna teknik, men överdriv inte alltför mycket med att allt måste sitta perfekt in i minsta detalj innan puberteten. Från 2.50min ser vi två ungar i rad som gör något tekniskt i denna video som jag just letade fram https://www.youtube.com/watch?v=60cxF3QwVXo&t=157s

Skickliga dragningar där som har övats in, fungerar bra nu men de kommer inte att se likadana ut efter puberteten, de kanske behöver övas in väldigt mycket igen då för att fungera. Så som en sammafattning fårn min sida är det bra att lära sig de där tricken, men man skall inte "satsa allt" på att de sitter 100% redan före puberteten. De flesta av stjärnungarna på youtube bli sällan några riktigt bra spelare. Deras kroppar har inte börjat växa ordentligt ännu och det krävs ett enormt jobb efter puberteten. Kanske har de bränt all energi och glädje på att vara så bra som möjligt redan som barn, då blir de inte fotbollsspelare som äldre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar