torsdag 5 januari 2017

Kosttillskott del 1

I Sverige används cirka 250 miljoner euro per år på kosttillskott. Det finns alla möjliga sorters tillskott att ta till. I detta ämne kommer jag att berätta vad som är bra och dåligt och om så kallade "naturliga" ämnen alltid är bättre än konstgjorda. De som sysslar med kosttillskott behöver hålla koll på vad de får i sig för att undvika doping också.

På tal om doping kan jag beskriva hur enkelt man kan få i sig dopingmedel. Det man kan komma ihåg är att idrottare kan frias från doping om de fått det i sig av misstag. Tänk bara på detta exempel: ämnet clenbuterol som är förbjudet i t.ex. fotboll kan folk få i sig från kött! Detta eftersom uppfödare ger detta åt sina djur i vissa länder för att få dem att utveckla mer muskler och mindre fett. Det är omöjglit för en fotbollsspelare att kunna ha koll på detta i detalj och ett par mexikanska spelare friades från doping efter att detta framkom. Spelarna kan inte förväntas göra kemiska analyser på sin mat. Förbjudna substanser har hittats i mat från USA, Holland, Tyskland, England och Italien också så ingen behöver tro att detta bara förekommer i sydamerikanska Mexiko.

I Norden har godkända tillskott kunna visa sig innehålla olagliga ämnen, tillskottsämnen förbjuds varje år och en klar genomgång av ämnen behövs. En levade diskussion kommer alltid att finnas. På 90-talet tyckte folk inte om att idrottare använde kreatin, men det finns ju i kött så att förbjuda det som tillskott vore ju både omöjligt och dumt.

När man testar kosttillskottsämnen har man så många olika personer som möjligt för att se hurudan effekt de kan ha på folk. Endast enäggstvillingar reagerar exakt likadant med säkerhet på kosttillskott. Viktigt då man jämför hur personer reagerar på kosttillskott är att de är så lika som möjligt, att de bor i samma miljö och lever ungefär lika hälsosamt. Sedan kan man undersöka massor av olika sorters åldersgrupper, olika kön och personer som även röker eller använder alkohol ofta. Huvudsaken är att de som jämförs lever ungefär likadant som sagt!

Senare i detta ämne kommer ni att få den information som idrottare behöver få. Kreatin och magnesium är ämnen jag själv har trott att jag behövt då jag satsade på fotboll för 10 år sedan och magnesium är jag noga med att inta före matcher än idag. Huruvida det här stämmer överens med forskningen återkommer jag till i ett senare inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar