söndag 29 januari 2017

Min förändring

Jag hade inte som mål att gå ner i vikt, mitt mål var att inte inta ohälsosamma produkter. Jag hade inte direkt övervikt men även "normala" idrottare kan tappa några kilon utan att det behöver vara negativt. Hursomhelst tappade jag 4 kilogram på 19 dagar. Det är över 1 kg per vecka. Så här gjorde jag:

* Jag gick oftast och sova kl.22.30 istället för 1,5-2h senare.

* Istället för att köpa onyttiga ämnen fixade jag fram frukter (avocado, kiwi, mandariner, bananer) och även något så bra som fröknäcke. Saltgurkor, lite ost, tortillas, batongbröd i ugn och varma smörgåsar i ugn hörde till det mest ohälsosamma jag åt.

* Jag drack mer vatten än jag brukar och även oftare. Annars drack jag mjölk och vatten.

* Jag tränade mer än normalt, genom att träna mår man bra och slipper tänka på att äta. Det är bra att träna eller ens vara ute och gå de tider man brukar äta onyttigt.

* Jag åt minst fyra gånger per dag, till lunch åt jag mycket men annars inte så hemskt mycket.

* Jag lurade hjärnan genom att undvika situationer där jag tidigare kommit åt onyttigheter, i butiken tog jag omvägar och hemma ändrade jag lite på rutinerna och gjorde saker i annan ordning eller undvek dem helt.

*Tuggummi efter varje måltid och lite oftare än annars.

Dock åt jag efterrätt till lunch ibland om det ingick. Dessa efterrätter var överlag inget farligt i och med att de oftast saknade socker helt. Fruktcocktail och allt möjligt i små mängder blev det till lunch. De senaste dagarna har jag vägt mig på morgnarna men även nu som då under dagarna. Att det blev en stor och snabb förändring beror på ett aktivt liv på morgonen, förmiddagen och kvällen. Jag är flitig att idrotta även om jag sällan har tagit i riktigt fullt just nu. Bilden här under blir större om ni klickar på den. Aktivitetsmätaren är inställd på tuffaste möjliga och det innebär en elitidrottarvardag med träning 12 timmar eller mer per vecka. Håller jag medeltalet på 100% går jag lätt på minus om jag äter hälsosamt.

Vikt är bara plus och minus i slutändan. Utan att räkna själva kalorierna kan jag nu dividera 4 kilogram med 19 dagar och få ett resultatet på cirka 211 gram på minus per dag i medeltal. I socker är det strax över 2dl förutsatt att allt skulle tas upp av kroppen och sätta sig som fett (vilket det inte gör). Så man kan säga att med cirka 2dl socker per dag skulle jag inte ha gått ner ett enda gram på 19 dagar. Genom att äta för mycket annat kan man också få 211 gram per dag som fastnar på kroppen. Men måste helt enkelt förstå vad man håller på med. Förutom att jobba med siffror kan man se sig i spegeln också.

Min mage är inte perfekt, min kropp är inte perfekt, men jag mår överlag bra psykiskt och trivs med allt jag gör. Ibland jobbar jag för mycket men så länge man sover ordentligt så är det hållbart. Den förändring jag gjorde kommer jag nu att sluta med och mitt slutliga mål med detta var att minska på onyttigheter framöver så att inget är likt december. Mitt sötsug är inte som i december och jag har kommit ur beroendet. Däremot är det trevligt att umgås med andra och dricka eller äta något gott som också får vara onyttigt. Det känns socialt och bra. Att leva vidare så som jag gjorde i 19 dagar är inget jag vill och det visste jag redan innan detta experiment.

Polarloopen ger en tillräckligt bra bild av livet för att man skall veta vad som pågår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar