fredag 10 mars 2017

Alkoholens påverkan på kroppen

Fyra danskar varav två var kvinnor donerade sin bakfylla till ett experiment. De togs in på sjukhus kl.3.19 efter krogen då de druckit 8-15 alkoholportioner under kvällen. Deras promille på natten var mellan 0,8 och 1,95. Experimentet filmades och har sänts på teve i efterhand.

Endast 10% av alkoholen försvinner ur kroppen i form av svett, utandning och urin, resten måste främst levern bryta ner. Levern skapar ett ämne som ger obehag då den tar i hårt. Etanol som är ren alkohol är ett gift och illamåendet startar redan efter den första alkoholportionen, men illamåendet slår till ordentligt först då den sista alkoholportionen intas. Alkoholen gör människor uttorkade. Etanol är fettlösande och tränger genom hjärnans skyddande fettlager. Förgiftningstillstånd kallar läkarna tillståndet. Etanol finns bland annat i rengöringsmedel. Alkohol påverkar hjärnans pannloben som styr vår självkontroll, vilket kan få oss att fatta dåliga avgörande beslut. Samtidigt frigörs dopamin i hjärnan som kan få det hela att gå överstyr. Alkoholen påverkar lilla hjärnan och därför kan det bli problem med balans och motorik.

Deltagarna skulle bygga pärlplattor så gott de kunde enligt en ritning under 5min och sedan skulle de memorera tre ord som kunde ge en helhetsbild i huvudet och komma ihåg dem till dagen efter. Exempel på det var länsstol, skrivbord och hjärna. De väcktes kl.9.00 och såg trötta ut. En man som drack 14 portioner hade 1,13 på natten och 0,23 på morgonen. En man drack 8 portioner, han hade 0,86 på natten och 0,08 på morgonen. En kvinna drack 12 portioner skippade krogen och hade 1,03 på natten och 0,18 på morgonen, hon hade dock sovit i bilen då hon var som mest berusad. En annan kvinna hade druckit 15 portioner och hade 1,94 på natten och 0,91 på morgonen. Män har mer vatten i kroppen och klarar lättare av ett större intag av alkohol.

Den kvinna som druckit mest kom endast ihåg endast första bokstaven på ett av sina tre ord, den man som druckit mest kom bara ihåg ett ord. Annars gick det bra med orden för deltagarna. Hur bra de är på det här då de r nyktra vet man förstås inte. Pysslen som barn på dagisnivå skall klara av blev inte riktigt bra. Motivationen kan spela roll också. Inlärningen påverkas om man är påverkad av alkohol.


Sedan testades reaktionsförmåga. De skulle gripa tag i en penna som faller, i nyktert tillstånd skulle alla klara det med säkerhet. Den man som druckit mindre klarade det varje gång medan den som druckit mest inte klarade det. Precis likadant var det för kvinnorna förutom att den som druckit mer fick tag i pennan på tredje försöket men det är ändå inte alls bra. I ett annat test skall de använda sitt minne för att fylla i tecken på ett papper, vi vet inte hur de fungerar i nyktert tillstånd men den nyktraste kvinnan lyckades bäst. Alkohol gör förmågan att fungera mer långsam dagen efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar