lördag 8 juli 2017

Kontrollbehov, tillit och planering

Som lärare, tränare och förstås litegrann som privatperson hamnar jag att planera massor av saker i vardagen. Som lärare har man ofta en långsiktig plan, ibland är den så lång så man inte vet exakt hur slutet ser ut men ibland vet man hur varje steg ser ut och hur målet ser ut också. Man är då ganska säker på hur ens studerande skall nå målet på sitt eget sätt. Om de fuskar eller inte har motivation når de kanske inte dit, men det är omöjligt att få någon att klara en kurs som de inte vill klara. I de flesta situationer kan man ha en helt okej kontroll som lärare alltså. De gånger man inte har kontroll på grund av någon orsak man inte kan påverka är det ändå chefernas ansvar och man ligger knappast sömnlös för det.

Som tränare har man ofta en vision om vad som skall ske inom åtminstone två år framåt. Så är det för mig iallafall. Många vill ha allt i skriftliga planer och ha allt synligt och klart för sig. Jag gör skriftliga planer men jag har allt i huvudet egentligen och oftast när jag skriver något är det för att andra skall få se något tydligt. Under försäsong jobbar jag ofta med en vecka i taget och en träning i taget, något längre finns inte egentligen i huvudet förutom att jag vet vilket huvudtema som finns i en viss månad. Under pågående säsong är planeringen hela tiden så lång som fram till nästa match. Efter en match börjar jag tänka på vad som skall tränas nästa träning, vad som är viktigt. Inom någon dag eller tidigast till dagen efter har jag listat ut hur jag skall göra och varför. En plan B är alltid bra att ha också, hur gör jag om det där är för svårt? Hur kan jag starta enkelt så att alla lyckas och hur gör jag övningarna svårare efter hand? Hur får jag överfört den här kunskapen och övningen till matchsituationer så att det säkert används i nästa match? Utbildning, rutin och framförallt bra motivation hjälper mig att lyckas så pass som jag gör. Jag har ett stort kontrollbehov men kan inte jobba ihjäl mig så därför delegerar jag många uppgifter också. Det är en viktig del av att vara huvudtränare.

På det privata planet tycker nog många att jag planerar onödigt noggrant och att jag alltid ser till att få så bra lösning som möjligt. Skall jag ta ett svårt beslut inom ett område jag inte behärskar så bra, blir det ofta att hämta information från onödigt många personer. Sedan tar jag det beslut som låter mest vettigt. Jag vet mina begränsningar och litar på andras kunskap. Är det något som sker inom mina kunskapsområden är det svårt att få mig att släppa kontrollen, då är jag nog envis som en åsna. Diskuterar någon sömn med mig så håller jag stenhårt på mina teorier även om jag kan ge lite utrymme för att det fungerar individuellt också. Skall något ekonomiskt skötas så har jag koll på varenda siffra och vet precis vad som är ett bra pris eller inte. Jag gör ingen affär innan jag har bred information. Spelar ingen roll om det gäller en fem euros sak i tyg eller ett hus. Senaste halvåret har jag dock planerat något som inte gick att hålla under kontroll. Det kan inte finnas något som är så svårt att hantera då det gäller utgifter och oförutsedda händelser eller kostnader som ett bröllop! Nåja, allt kan man inte kontrollera men inte skall man sura för det. Idag är det dags för mitt eget bröllop och det finns inte något jag kan kontrollera fullt ut under hela dagen. Senast nu är det dags att lita på andra människor och regel nummer ett här i livet är "man skall inte ha otur"! :) Hoppas på en bra dag med fint väder som det har utlovats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar