torsdag 7 september 2017

Avancemang del 1

Då jag har mer tid skall jag skriva längre inlägg om viljan att vinna, känslan av att hitta revansch och att njuta av stunden då något går bra. Nu några tankar bara:

Efter att ha fått klart avancemanget till div.3 igår är känslorna många idag. Många jag stött på har grattat mig och telefonen har gått het. Det är roligt, jag vill såklart dela äran med spelarna som har varit proffsiga och dessutom är skickliga på fotboll. Det var inte jag som gjorde fyra mål i 6-0 segern igår, det var lagets bästa spelare som gjorde det. På så vis kan en tränare verka onödig. Men jag kan säga på rak arm att utan mig hade han aldrig gjort fyra mål igår och till det påståendet finns det många argument till tränarens fördel. Att på 18 matcher vinna 16 stycken och kryssa två är extremt krävande. Två matcher återstår ännu kan jag tillägga så vi får se hur många poäng det blir efter

Att stiga från en division är mycket svårt, en gång tidigare har jag tränat seniorer och då steg ett lag till femman. Den gången fanns det stjärnspelare för den nivån som jag kunde kasta in och även tvingade att fullfölja matchen trots en smäll mot huvudet. Den gången avgjordes allt i sista matchen av en stjärnspelare under senare delen av andra halvlek. Så, med ett riktigt bra lag kan det vara krävande att stiga. Det visste jag. Det krävs en bra närvaro fysiskt och mentalt under en lång tid för att säkert vara det bästa laget i slutändan. Vi var överlägsna på den biten. Det är fint då folk bryr sig om vad de håller på med och deltar så ofta de kan i träningar och matcher. Om någon missat något har de haft chanser att ta igen det på olika sätt också. De som inte är tillräckligt brydda i det vi höll på med föll bort i ett tidigt skede, ribban var nämligen hög från första början. Med ett öppet sinne och en proffsig inställning klarade spelarna av detta avancemang.

Vad vi har gjort fotbollsmässigt kommer jag att föreläsa om i föreningen ännu i höst en stund. Kortfattat har det handlat om 1. att få ett starkt försvarsspel och det lyckades då vi släppt in 12 mål på 18 matcher varav nästan hälften har varit skräpmål då inget skott ens var riktat mot mål utan bollen gick in av en slump och 2. utgå från en spelidé som vi bygger vidare och vidare på under säsongen inför nästa säsong och där ingår förstås 3. anfallsspel också och sen även 4. fasta situationer som är riktigt viktigt då man skall stiga från en division plus att den 5. mentala styrkan har fått sig en rejäl spark framåt. Det jag inte har jobbat speciellt mycket med är den fysiska biten, med några få träningar per vecka är det viktigt att spelarna är fysiskt aktiva andra dagar också. Februari till maj gick varje träning ut på att lära sig nya saker och bli öppna för idéer. Att få in tempo i det vi gjorde var en utmaning då man måste stoppa och diskutera saker emellanåt. Men visst var en normal träning helt okej i hårdhet men är en spelare på plats 2-4 gånger per vecka så är det inte sagt att fysiken räcker till om man aldrig annars tränar.

Jag som är och förblir juniortränare skall avsluta detta inlägg med mina meriter som seniortränare:

År 2006 div.6 -> div.5
År 2017 div.4 -> div.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar