tisdag 17 oktober 2017

Fotboll och snabbhet

Det finns många faktorer som påverkar en fotbollsspelare jämfört med en friidrottare.

En professionell fotbollsspelare gör en prestation 150-200 gånger per match och en amatör 100-150ggr/match. Friidrottare springer på en bana med start från en linje och med start från ljudsignal. Ofta startar de från startblock. De skall springa rakt framåt och så snabbt som möjligt tills de är över en linje. I fotboll kan man starta var man vill, man springer sällan helt rakt, vart man är på väg kan ändras då man startat, ibland springer man för att blockera andras väg, löpningen är baserad på spelförståelse och man kan springa ensam, bredvid någon, efter någon eller så är man före någon. Spurten startar i princip aldrig från stillastående och man är sällan helt rättsvängd innan spurten. Allt är beroende av bollen och spelet.

För världsspelare som Messi handlar det mer om att vara i tid (i rätt tid), inte att vara extremt snabb på att springa rakt framåt. I fotboll väljer en bra spelare var han startar, från vilken sorts signal (rörelse, uppfattning av händelse i spel) och han springer dit det känns vettigast att springa. Att förflytta kroppen snabbt är alltså bara en del av snabbhet i fotboll, medan det i friidrott är extremt viktigt. Det finns studier som visar vad som är mer effektivt för fotbollsspelare av isolerad snabbhetsträning och snabbhetsträning enligt fotbollssituationer.

I fotboll är det positionen, ögonblicket och riktningen för utförandet som är viktigt förutom hastigheten i spurten. Det finns alltså fyra centrala områden. I en holländsk studie spurtade U-19, U-17 och U-15 spelare i flera olika akademier på tre sätt en vecka och en annan vecka gjordes spurterna igen men i en annan ordning.

1. Spurt ensam 10m 2. Spurt 10m med en medlöpare 3. Två spelare spurtade i fotbollssituation 10m (med avslut mot mål efteråt för den som vann). Resultaten (som var signifikanta) visade att det tog 1,55s att löpa på sätt 3 och det var det snabbaste sättet. Sätt 1 tog 1,65s och sätt 2 tog 1,61s. Alla åldrar lyckades bäst med test 1 och nästbäst med test 2!

Isolerad löpning ger inte maximal fart för fotbollsspelare har undersökningar visat. Därför är inte isolerad träning det ideala sättet för fotbollsspelare att träna maximal explosivitet. För bästa resultat skall det vara fotbollsbaserad övning där spelarna hinner återhämta sig maximalt. Hur de gör det berättas inte här och nu. Med snabbhetsträning av denna typ kan en spelare höja det som var 100% till 101% och fortsätta förbättringen framåt. Tränare som använder isolerad snabbhetsträning med fotbollsspelare måste förstå att de inte kommer att få ut maximal hastighet av sina spelare och att spelarna inte når sina gränser. Resultaten kan bero på belöning, att få göra mål efter spurten eller kanske på att de är triggade av fotbollssituationer. Exakt svar på det får vi förstås inte.

Egna erfarenheter

Texten ovanför utgår från Raymond Verheijens forskning, han är den främsta experten i världen då det gäller fotbollsfysik. Mina egna erfarenheter av snabbhet och fotboll är många. Visst har det varit kul att se Lennon, Bale och Walcott spurta för att inte nämna Bellerin. De här snabba världsstjärnorna är ändå väldigt begränsade i sitt spel och hur ofta har de egentligen skapat en slutprodukt som mål eller assist? En långsammare spelare som Messi ser snabbare ut och har gjort 100gånger mer på egen hand genom åren då han löpt med boll. Det är alltså invecklat att förstå dessa saker innan man sätter sig in i dem noggrant. Jag coachade en gång en 14-åring som idag är en av Nordens bästa i sin friidrottsgren. Han var extremt snabb och kunde skjuta mål på 14-åriga målvakter i de stora målen dessutom. Löpbollar över en backlinje som befann sig vid mittlinjen gav massor av mål, han behövde bara löpa rakt och springa förbi målvakten eller skjuta mot det jättestora målet som 14-åringar använder. Roligt att ha en kvick spelare bland många andra med intressanta individuella egenskaper. Då vi spelade derby gjorde han tre mål och vi vann alla matcher i serien den gången och föreningen fick en plats i en högre serie. Jag flyttade för att ta ett jobb på annan ort och de spelare vi mött i derbyt som var bra på kortpassningsspel och fotboll fick till stor del ta de platser som bl.a. friidrottaren lämnade efter sig för att fokusera på den gren han kunde bäst.

De senaste fem säsongerna har jag haft två snabba spelare. Jag var mycket noga med den första att han skulle förbättra sitt fotbollskunnande och vara flitig med att träna. Han löpte in massor av mål, men jag visste att det skulle bli svårare med åren. Det blev det och träningsviljan var inte den bästa. Den andra snabba spelaren som dök upp var klart snabbare och han har nog inte mött någon snabbare än sig själv som 16-17–åring. Han är skicklig på att förflytta bollen med fötterna då han har den dessutom. En så extremt snabb spelare borde väl ösa in mål då vi dessutom var i lägsta divisionen? Nej så var inte fallet. En handfull mål per säsong blev det ju nog men han är ett bra exempel på en spelare som inte kan utnyttja sin snabbhet. Fast motståndarna skulle förlora någon meter i en rak spurt så är de tillräckligt snabba enligt de tre (positionen, ögonblicket och riktningen) av de fyra sätten som beskrevs tidigare, för att stoppa honom helt i matcherna. Detta i lägsta divisionen. Vissa bruka skoja och säga att ”skulle du ha min hjärna skulle du vara bäst på plan och göra 20 mål per säsong med dina fysiska egenskaper”.


Visst ska barn hålla på med olika idrottsgrenar och visst kan friidrott bidra till snabbare barn. Då vi talar om fotboll och fotbollsspelare som vill bli bra på fotboll så kan man dock inte från fotbollsföreningar skicka dem på träning med friidrottstränare, om de vill bli snabba fotbollsspelare. Om det finns möjlighet att istället träna snabbhet med utbildade fotbollstränare är väl valet ganska självklart? Om inte tidigare så nog nu efter att ha tagit del av denna forskning och förklaring, antar jag.

Bolt vill spela för Manchester United säger han nu som då. Faktum är att varje
backlinje han skulle möta består av spelare som skulle ha försprång tack vare
deras taktiska kunnande. De skulle starta från bättre position, starta i bättre ögonblick
oftast då de har bättre spelförståelse och de skulle antagligen ha en mer fördelaktig
riktning med kroppen då de startar. Därtill skulle de hjälpas åt och skapa två mot
en lägen vid behov för att säkert kunna försvara mot Bolt plus att de skulle kunna
krympa avståndet mellan backlinjen och målvakten om han på riktigt var ett hot.
I normala fall tar jag inte upp ämnen så här pass på djupet på denna sida, man får
delta i mina och andras föreläsningar om man vill studera fotboll noggrant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar