torsdag 26 oktober 2017

Fysresultat av kickboxning och jämförelser

Är man intresserad av kamsport eller fotboll kan man få ut något av detta inlägg.

Så här kan ett rejält pass kickboxning se ut. Det är mycket upp och ner med pulsen och idag gav den ett medeltal på 136 under hela passet. Pulsen är knappast högre på ett normalpass fotboll på låg nivå. I kickboxning är det här förstås på amatörnivå och vi övar på saker, vi har inga matcher där vi slåss ens på låtsas. Vi turas om att göra övningar mot varandra. Det fascinerande är hur hög pulsen är under uppvärmningen. Under en fotbollsträning skall pulsen vara högst i slutet av en träning och inledningen är lugnare och träningen ökar gradvis om tränaren vet vad den gör. Vår uppvärmning här består av hopprep emellanåt och massor av muskelgrupper och smidighetsövningar. Under 11min av uppvärmningen var snittpulsen 152 kollade jag upp och det är rejält högt för uppvärmning. Man kan se att pulsen aldrig bli speciellt låg under uppvärmningen. Kanske handlar kampsport om att kunna prestera då man är trött och därför tröttar man gärna ut kroppen redan före en träning för att man skall kunna prestera då också. Ju mer man tränar desto bättre blir formen och som proffs kan man förstås köra för fullt i 60min med allt man gör.

Pulsen blir inte lägre för att jag inte skulle orka fullt. Eller till en väldigt liten del påverkar tröttheten den puls jag haft då jag tvingats till kort vila mitt i en övning, men till största del beror den lägre pulsen på att övningarna innehåller tekniska moment och att man får lägre puls medan paret övar slag och sparkar mot en själv. Vill man få idrottare att utföra tekniska moment så perfekt som möjligt så behöver de vara utvilade då momenten sker. En träning körde vi programmet bakvägen och började med det tekniska, då hade vi brist på uppvärmning till viss del och vigheten var inte perfekt men det tekniska kunde vi väl utföra lite bättre ändå kanske. Knepigt. Att få en bra återhämtningsförmåga är förstås viktigt i både kickboxning och fotboll. Tempot varierar och det finns ställen att vila på och det finns pauser i ronder och i matcher.

Jag har tänkt lägga av med kickboxningstränandet om en vecka, mina vänner på kursen försöker övertala mig att stanna då jag fått till det tekniska allt bättre nu. Får se hur det blir med den saken. Gymträning, fotboll och rinkbandy står högre upp på schemat snart än kickboxning. Att ta sig till en träning är alltid lite tungt, jag vet hur tung uppvärmningen är och den kan vara rätt plågsam. Sen då man väl gör den, har gjort den och börjar med det tekniska så bara rinner tiden iväg och det känns roligt att hålla på. Det jag kan ta med mig till fotbollen börjar jag ha lärt mig så på det viset har jag inget mer att hämta. Det är inte mycket man kan överföra heller men vissa delar av kroppskontrollen som används där kan vara bra för fotbollsspelares styrkeuthållighet och vighet samt rörlighet i benen och övriga kroppen. Gemensamt för båda grenarna är att det sparkas. Sparkar i fotboll kan ske på många sätt. Se bara på Zlatans utföranden och han skulle inte vara den han är utan taekwondo. Skall bli intressant att testa överföring av vissa moment de kommande åren. Jag är tacksam att ha en tredubbel världsmästare som tränare just nu. Bättre än så blir det inte. Skall diskutera några saker med honom nästa vecka för att kanske förstå mer vad som kan överföras. Hittills har jag endast varit tyst och deltagit. Eller tyst är jag väl aldrig men jag har inte pratat desto mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar