söndag 15 oktober 2017

Kort inblick i finska ligan

Tränarsituationerna diskuteras hit och dit i finska ligan. VPS spelar som de spelar just nu och vinster blir det inte. Låsningar mentalt påverkar till viss del resultaten och de borde ha tagit hjälp av en mental tränare för länge sedan för att få upprett ett som annat på det mentala planet. Har man resurser för kostrådgivare borde man ha resurser att ta in en mental tränare åtminstone en kort tid också. Det skulle för övrigt ha varit bra för VPS att skaffa in bra spelare under pågående säsong och inte enbart Sohna som inte gjort alltför mycket bra. Att sparka tränaren skulle vara skandal, han har bevisat mycket och han har slagit Bröndby på hemmaplan och slagit ut Ljubljana. Spelsystemet han skapat fungerade bra ett år men sedan blev det för sönderläst. "What took you here won´t take you there". Han måste förnya idéerna utan att frångå spelsättet helt. Det måste bli förbättringar i systemet. Utan nya spelare och med mentala låsningar blir det inte bättre än det är nu. Säsongen börjar vara över och det fanns inget att spela för i september och oktober i princip. Man har inte köpt dyra spelare och man hålls kvar i serien. Bara att ta nya tag inför nästa säsong. Ändra lite och bygg något unikt igen. Spelsättet var unikt men det blev för mycket av det goda kan jag säga kortfattat.

Sedan kan man läsa den här artikeln och se ven som är ny tränare i SJK:

http://www.sjk2007.fi/w/tommi-kautonen-sjk-n-paavalmentaja-kaudesta-2018

Tommi har jag sett mängder va gånger som spelare och tränare. Trevlig typ som kan fotboll helt bra. Men räcker det för att coacha dagens SJK? Inte en chans. Han kommer att få sparken senast juli 2018 och antagligen tidigare. Med tanke på vilka andra som har fått lämna tränarposten skall nog Tommi överträffa sig själv och alla andra för att lyckas i SJK och då är han så pass bra att han kommer att få kontrakt utomlands. Det kommer inte att hända. Han har aldrig bevisat någonting som tränare enligt mig. En sådan press som man har på sig i SJK passar inte honom som har utvecklat spelare i finska ungdomslandslag där alla vet att Finland sällan vinner matcher. Krav att vinna har inte funnits där och inte i de klubblag han jobbat i heller. Den stora frågan jag ställer mig är, vad gör SJK efter att Kautonen är klar i klubben? Tar de en svensk tränare eller en engelsk? De skulle ha behållit Boström eller någon av de andra istället.

Vill VPS få problem skall de göra som SJK. Jag tror att Vuorinen sitter säkert till mitten av nästa säsong, då behöver resultaten vara på en godkänd nivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar