lördag 17 februari 2018

Förälder till idrottande barn

En god förälder till en sportande ungdom. Bra lista nog
överlag. Att föräldrars inblandning i fotboll har blivit
sedd som något negativt beror på vissa enskilda fall där
någon tror att de skall styra både tränaren och domaren.
 Mina kommentarer är svärtade här under.

1. Skrik inte eller gnäll inte med negativ kritik mot spelarna. Håller med helt.

2. Hålls inom publikens område. I många fall passar det bra att publiken endast befinner sig på läktarna. I många lag med juniorer måste lagledarna och tränarna avgöra om det är positivt eller negativt att ha föräldrarna nära spelarna under match. Regnar det hårt och är iskallt så är det väldigt bra om små juniorer står under föräldrarnas paraply i brist på bänk med tak. Har man ett lag med väldigt bra stämning där föräldrarna sköter sig utmärkt kan man ha nytta av dem också under matcherna. Fast de inte hör till lagledningen kan de ändå ha flera uppgifter vid matcher om något händer. Exempelvis kolla blodsockervärde hos någon med diabetes, bidra till att lugna ner en upprörd spelare som kanske har specialbehov eller delta med expertutlåtande då någon värre skada uppstår, förutsatt att man har kunskap.

3. Att inte blanda sig i tränarens jobb. Håller med om det inte är något specialfall.

4. Låt domarna sköta sitt jobb ifred. Håller med men på små orter kan domarna gärna få hjälp av folk i publiken som har erfarenhet. Dock skall det inte ropas ut så att domaren blir förödmjukad på något sätt. Kanske går det att ge feedback i halvtid åt domaren. På större orter får domarna ofta hjälp och stöd av någon i domarklubben. På större orter får domarna sällan för stora uppdrag heller.


Fotbollsfabrikens samarbetspartner Charter Bus Engsbo
ordnar era resor både inom idrott och privat.


5 och 6. Kontrollera dina känslor och behåll lugnet. Det gäller alla. Positiva känslor får man gärna uttrycka men de negativa måste man uttrycka på ett vettigt sätt för att inte såra idrottarna i onödan.

7. Instruera inte spelare i matcher. Tränaren ansvarar för instruktioner till spelarna och en förälder som inte är insatt i verksamheten kan ibland förstöra något genom att instruera spelare. Men allt har två sidor bland dessa "regler". Är det en förälder som kan mycket fotboll, ser på träningar ibland och är överens med tränaren så kan mycket väl få instruera spelare. Till andra sidan plan är det ibland svårt för tränaren att få ut information och man skulle ibland vilja ha någon där som man kan ringa åt och få ut instruktioner.

8. Argumentera inte med motståndarnas föräldrar och spelare. På ett negativt sätt skall man inte argumentera med andra lag. Kanske bättre att vara tyst då. Kan man argumentera på ett informativt och vettigt sätt kan man vara en tillgång för fotbollskulturen. Om någon motståndarförälder står och ropar återkommande dumma instruktioner kan man nog säga något försiktigt om att "ni måste lära ut det där på träningarna så blir det nog bättre".

9. Var en bra förebild. Barn gör väl till stor del så som vuxna gör så visst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar