fredag 23 februari 2018

ÖFK slog Arsenal men föll ur Europa League

Östersund som är känt för slalomorten Åre skulle i första hand passa bra som elitserielag i ishockey om man frånser alla sporter med snö inblandat. På två matcher slog Arsenal dem med 4-2 men igår vann ÖFK på Emirates Stadium med 2-1 vilket var tufft jobbat! Jag satt och tänkte lite på hur AIK, Göteborg och andra svenska lag har överraskat i europaspel tidigare. Då var ju lagen väldigt svenska och inte som idag där ÖFK:s tränarstab och största och viktigaste delen av truppen är utländsk, främst med människor som köpts in till klubben från utlandet. Några spelare med utländskt namn är födda i Sverige och de är ju förstås svenska, eller är de ”svenska”? Smaksak vad man tycker.

Alltså svensk eller ”svensk”? Widgren och Pettersson sitter säkert i gungstolen och pratar om då de slog Arsenal på Emirates Stadium en vacker dag om 50-60 år. De är helt svenska spelare och inget mer än det och de har med stor sannolikhet en gungstol där de sitter och pratar svenska med sina barnbarn om 50-60 år. Sådan är kulturen och bilden av vad gamlingar i Norden gör på äldre dagar. Att prata om ”sedan i gungstolen” är ett allmänt talesätt. Nåja, var resten av öppningselvan befinner sig om 50-60 år och vilket språk de pratar med sina barnbarn vet jag inte. Någon garanti för att det är svenska finns inte. Visst är några svenskar för det i allmänt tal men de är mer än så också.

Som exempel kan man ta Saman Ghoddos, född i Malmö men har spelat tre matcher för Iran som han valde som landslag hösten 2017 och framåt. Har dock spelat två matcher för Sverige 2017. Man kan kalla honom ”svensk” tycker jag för vilken vanlig svensk byter till Irans landslag? Men född och uppvuxen i Sverige är han och fått sin fotbollsfostran i Malmö ursprungligen. Vald till Allsvenskans bästa spelare 2017, gjorde två assists igår och hyllades av Wenger redan efter första matchen. Superbra. Och visst är han svensk men han är mycket annat än svensk också. Det är ibland en rikedom att höra till flera kulturer. Om jag på twitter med 160 teckens möjlighet att uttrycka mig, tycker att ÖFK är osvenskt så kan man ju forska igenom truppen och se vad man själv tycker.

Lagledningen är engelsk. Fem av elva startspelare är inköpta proffs från andra länder om jag räknat rätt. Sen så är Keita, Mukiibi och Ken Smea svenskar, men kan de något annat språk och tar del av en annan kultur också som vanliga svenskar inte gör? Papagiannopoulus är svensk men är han möjligen grek också och tar del av grekisk kultur? Är det en tillfällighet att han spelat i två lag i Grekland också? De är svenskar men mycket annat också så att sätta ”svensk” inom citationstecken är väl inget de skulle ta illa upp av om de förstår innebörden...

Frank Arhin som hoppade in är fotbollsproffs från Ghana som vunnit Gothia cup två gånger. Dino Islamovic som hoppade in är född i Sverige och Tesfaldet Tekie som hoppade in kom till Sverige som 9-åring från Eritrea. På bänken fanns ännu Alhaji Gero som är ett fotbollsproffs från Nigeria. Sam Mensah på bänken igår har spelat i ”Right To Dream Academy” som man ser på Gothia cup varje år, det är ett lag från hans hemland Ghana. Akademin i Ghana drivs av pengar från Sverige i samarbete med Gothia cups samarbetspartners.

Är ÖFK väldigt svenskt? Enligt mig NEJ för de har massor av utlandsproffs och därtill kan man konstatera att de har massor av spelare med två nationaliteter som kanske inte har valt landslag eller behövt välja landslag än. Den proffsiga tränarstaben är som sagt engelsk och fungerar väldigt osvenskt.

Är Arsenal engelskt? En diskussion om Premier League har pågått länge och man får se den ligan som något väldigt internationellt med mycket resurser. Snabbräknat hade Arsenal fem engelska spelare i öppningselvan vilket är mycket ovanligt eftersom de ibland bara har en enda. På bänken hade de ett par engelska spelare också.

Jag avslutar med att visa öppningselvan AIK hade mot Barcelona 1999 och är det fortfarande någon som tycker att ÖFK är väldigt svenskt så får det stå för dem. Det här AIK laget gjorde anmärkningsvärda insatser med nästan bara svenskar på plan. De flesta är födda i Sverige och har föräldrar som aldrig pratat annat än svenska med dem hemma. Att ett lag som Östersund inte är "väldigt svenskt" är inget problem för mig men det är såklart en intressant sak att fundera över.

Startelva
Speltid
1
 
16
 
15
 
5
 
17
0 till 86 minuten
14
 
2
 
4
 
8
0 till 77 minuten
7
0 till 86 minuten
11
 
Avbytare
Speltid
9
77 till 96 minuten
3
86 till 96 minuten
13
86 till 96 minuten
10
Ingen speltid
19
Ingen speltid
21
Ingen speltid
12
Ingen speltid
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar