lördag 25 april 2020

Att vara här idag

Det här inlägget är tidsinställt till en speciell tidpunkt denna lördag när min son fyller två år. Tänkte skriva några rader och det kan ju mitt i allt bli en hel sida men det är inte tänkt så. De senaste fem veckorna har det inte gått att träna fotboll som lag på grund av covid-19. I skrivande stund har ligalagen fått börja träna med fyra spelare i gången men med avstånd och ombyte hemma plus att de tar med egna drickaflaskor. Inga folksamlingar på över 500 personer får finnas i landet innan 31.7 fick man veta igår men så mycket annat vet man inte. Skall skolorna öppna nu eller först på hösten? Skall evenemangen i augusti öppna upp med stora folksamlingar? Får fotbollslag snart börja träna mer normalt? Får man spela inför publik på liganivå och på lägre nivå? Läget i världen är nog det konstigaste någon levande människa har upplevt. Alla håller tummarna för en lösning och det är väl vaccin som är den bästa lösningen men när det blir aktuellt på riktigt är svårt att säga. Alla i riskgrupperna får vara extra oroliga men även andra eftersom det kan vara tufft att drabbas av viruset.

Just nu startas kanske ett kalas upp på terassen där ute. En fotboll och boccia har jag förberett som extra leksaker. Eftersom jag sitter här några dagar tidigare kan jag filosofera lite om fotboll också. Min mening är inte att vara självisk i det jag tycker och tänker. Ibland kanske man vill synas på olika sätt för att det behövs av olika orsaker. En orsak för mig att synas eller höras numera är att spelarna förtjänar bra träning, av bra tränare och då behöver de som bestämmer mest ha rejäl kunskap och handledning. Om de inte skaffar sig kunskap och tar de rätta besluten så kommer jag att ha en åsikt. Hur mycket den hörs beror på. Jag kan göra mig hörd via sociala medier och genom vår podcast. Det som är bra med att bo utanför en stad där alla känner alla mer eller mindre är att man lätt får ut sitt budskap, det som kan vara sämre är att de man tycker att gör fel kanske tycker annorlunda, går i försvarsposition och tycker dåligt om en i framtiden. Därtill kommer man säkert att ha att göra med varandra. Rätta stället att veta om man gör rätt eller fel är spegeln, genom att se sig i spegeln och analysera sig själv, sitt beteende och varför man reagerar som man gör på kritik är det viktiga. Om man går i försvarsposition och får problem har man knappast gjort allt rätt och man vet om det. Gör man jobb, har betalt och en dålig insats kan drabba andra så bör man kunna få negativ kritik. Hur man reagerar på kritiken avgör hur man utvecklas.

Jag hade en tanke idag. Då man anställer en ung person till ett lärarjobb, ett företag eller vart som helst så borde det viktiga inte vara vad den exakt kan då den anställs utan vad den har för motivation att utvecklas. Finns det utvecklingspotential så kan det bli den bästa anställda man kunde få, om inte första åren så lite senare. Att ständigt utvecklas genom att studera och reflektera är viktigt för att bli bra på något och för att vara en fräsch och bra version av sig själv.

Diskuterar nu som då med andra tränare som jag litar på. De berättar åt mig vad de upplever och jag kan berätta åt dem vad som är rätt och fel. Med en UEFA-A licens som var utbildning med bra kvalité, cirka 15 års erfarenhet som tränare, påbyggnadskurser och massor av egna studier så kan jag idag faktiskt svara åt andra tränare på sådant jag själv ville veta någon gång i tiden. Mina 15 år som tränare har aldrig varit som heltidsanställd men det har inneburit mängder av timmar speciellt tidigare. Det har inte alltid varit att träna ett lag 2-3 gånger i veckan och knappt göra något där emellan som jag gör denna säsong då den pågår. Tidigare har jag dragit minst ett pass om dagen åt någon och ibland fler. Däremellan hade nästan allt att göra med fotboll också. Studieåren var fulla med fotboll och gymnastik m.m. och att vara i flera olika föreningar samtidigt gav mycket ledarerfarenhet.

Det krångligaste med fotboll idag är att det är så otroligt mycket att hålla reda på. Det är inte bara att gå in och coacha taktik precis utan det finns fyra lika viktiga områden till och i varje område förgreningar i oändlighet om man så vill. Konstaterade idag att en person som jag tycker gör mycket fel är snabbare än mig på att analysera matcher och se situationer på plan snabbt. Känns ju vettigt att erkänna det om jag talar om att se sig i spegeln. Att personen sedan har enorma brister i sin kunskap och har massor med ansvar blir ju ett problem. Skulle personen vara en väldigt bra typ skulle det underlätta men inte duga ändå förstås. Brist på kunskap kan påverka mängder av människor och deras idrottsliga utveckling så någon måste säga till i något skede. Den där "någon" dyker aldrig upp så det får bli någon rakryggad person som tar tag i saken förr eller senare. Tror att min morfar och speciellt min farfar var väldigt rakryggade även om jag aldrig hann träffa min farfar. Har hört många historier om honom av andra iallafall. Jag kan vara ödmjuk och snäll samtidigt som jag kan agera på ett argt sätt och berätta vad jag tycker om något. Då båda parter vet vad man tycker måste man se om det finns någon kompromiss eller om man tycker helt olika. Vem är det som bär på bäst kunskap och går det att agera enligt kunskap eller är det pengar och olika personers egoism som ska styra?

Kan hända att hela det här inlägget går lite i moll nu. Fotbollen här i trakten mår dock inte så bra kan jag säga. Varken det ekonomiska eller det sportsliga är vad det ska vara år 2020 någonstans här i trakten. Att ha det på nuvarande nivå hade varit bra för 15 år sedan men idag är det för dåligt. Vasa som är en rätt stor stad med fotbollsintresse har på herrsidan inte ett ligalag i skrivande stund och de lag som är under liganivå är i div.2 och har inte ordning på grejer som ska vara i ordning, för att beskriva fenomenet kort. På damsidan finns inget ligalag och även om det sportsligt alltid funnits bra fickspelare och damspelare i trakten så ser jag inga tecken på att ekonomiskt är något ligalag på kommande just nu. I ishockeyn är för övrigt Sport ett av de sämsta ligalagen varje år och når inte slutspel, men det är inte mitt område så jag ska inte skriva mer om den ishockeyn. Men ställ er själva en fråga, är nivån rätt med tanke på förutsättningarna som finns och kunde finnas? Min åsikt är att allt kunde vara så mycket bättre. Så mycket bättre är ett program som syns på teve i skrivande stund med Uggla och Petter i full fart. Men orden "så mycket bättre" passar även in här, det kunde vara så mycket bättre om alla bestämmer sig för att använda kunskap av högsta kvalité man kan få.

Fotboll är en egen sport med egen vetenskap och fotbollsspelare ska tränas av de som har den kunskapen. Det har jag sagt tusen gånger men ändå ser jag folk med höga tränarlicenser inom fotboll som inte förstår det här och låter folk från annan idrott komma in och gissa sig  till vad som ska göras. Det är för dåligt. Hoppas slutligen att jag kan vara en av de som ser till att fotbollens nivå höjs rejält.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar