söndag 17 maj 2020

Att njuta för njutningens skull.

Olof Röhlander har många intressanta saker han föreläser om. Här en grej där han först funderar om det är människorna eller husdjuren som njuter av livet. Man ser ingen katt med dåligt samvete som går runt och funderar på om den sabbat sin dag eller inte. Husdjuren kan njuta för njutningens skull. Människor ska ofta ha en prestation som skall ske före och sen "kan jag unna mig" är uttrycket vi tänker på och använder mycket. Uttryck som "nu kan du ta helg, det är du värd" kommer säkert fram i många jobbsammanhang. I hemmet har många personer svårt att slappna av om inte all disk, alla mejl och all tvätt är ok.

Vore det inte bra om det var såhär ibland att man kunde säga åt den man bor med då den frågar vad man gjort idag: jag har suttit på balkongen, jag läste en bok, somnade en stund, drack kaffe och såg två avsnitt av en serie. Då skulle den andra personen säga "bra jobbat" och det är bästa sättet att vara snäll. Tänka "att du lyckades med det är en framgång".

Röhlander tror att våra prestationer ibland delvis har att göra ändligheten, att vi vet att allt en dag kommer att ta slut. Husdjur har knappast förmågan att tänka så och de lever i nuet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar