onsdag 20 maj 2020

Lite efterspel till bidragsdiskussionen

Gårdagens inlägg satte fart på läsarsiffrorna här. På instagram har det varit myket aktivitet också. Folk håller med i det jag framfört och även kvinnor med tränarbakgrund håller med mig. Det aktuella kring bidragen är inte en könsfråga. Jämställdhetsfrågor är viktiga och de behöver framföras men det där var fel forum. Frågor om rasism är också viktiga men jag får se till att de mängder av spelare med utländsk bakgrund som jag tränar inte drar "rasistkortet" heller då det kommer motgångar. Motgångar med bidrag, beslut av domare på plan eller trubbel med en motståndare som gör något mot personen som även finländare gör mot varandra (t.ex. onödigt tuff tackling eller säger att någon ska hålla käft). 

Rätt saker i rätt forum är viktigt om man ska få saker att fungera.

I VBL idag nämns saken igen med lite intervjuer. Där står det att stödet är ett marknadsföringsstöd som utgår bl.a ifrån: grenens synlighet, tidigare synlighet och tidigare marknadsföringssamarbete.

Då är det väl solklart att VPS i herrettan och Sport i herrarnas ishockeyliga skall ha störst bidrag enligt de kriterierna? De är överlägsna på alla de där punkterna. Damlagen har fått mer pengar i år än de fick ifjol och enligt mig så är ju frågan om den summan är tillräckligt hög, om inte bör man motivera varför man förtjänar en större summa. Att jämföra sig med VPS och Sport på herrsidan går fortfarande inte för de är överlägsna mot alla andra som fått bidrag sett till kriterierna. Det nämns i artikeln att sporter är svåra att jämföra med varandra och där kan jag också hålla med om att t.ex. amerikansk fotboll i Finland är svårt att alls förstå sig på. Samtidigt vet jag att de haft runt 1000 personer i publiken ibland och att de får en viss synlighet i landet, hur stor vet väl de som fattat besluten om bidragen hoppas jag.

En kommentar i dagens artikel var "om vi någon gång ska få lyfta fram damerna inom idrotten så ska det  börja tänkas på likvärdighet från beslutsfattarna". Vasa IFK:s ordförande är en mycket duktig person enligt min erfarenhet och det var hennes kommentar. Hon har säkert rätt men just det här skedet med dessa bidrag är knappast rätt ställe att lyfta damernas idrott och Vasa fotbollsdamer. De har fått en skälig summa sett till kriterierna och enligt mig är det nu dags att x-antal personer sätter ner hela sin själ några år för att få upp Vasa IFK:s damer till ligan som ett stabilt lag med bra ekonomi. Helst skulle de få vara ett topplag som slåss om medaljer (efter några år) så blir intresset för laget och sporten enormt stort. Då kommer bidrag både för marknadsföringsstöd och bidrag från företag att vara på en helt ny nivå. Vare sig de skulle få 5000 euro eller X-antal euro i år så skulle de inte bli mer än ett div.1 lag med ungefär samma åskådarantal och med ungefär samma synlighet i Finland. Så frågan är om man vill ha mer pengar eller om man vill satsa på att skapa något bra? Vill man skapa något bra börjar man idrottsligt och tar ekonomin stegvis. Vill man inte skapa något bättre idrottsligt men ha in mer pengar så kommer det knappast att lyckas. En bra uppbyggd "produkt" eller en "produkt" som är på väg att byggas upp bra får lättare bidrag än en "produkt" som inte har någon klar plan för hur den ska byggas upp till något bra. Mitt förslag är att man bygger upp ett stabilt ligalag som t.ex. år 2024 skall slåss om medaljer i Nationella ligan (damernas högsta serie). För att påbörja något sådant krävs massor av många personer. Kunde Umeå IK bli bäst i världen kan säkert Vasa IFK:s damer bli ett stabilt ligalag i Finland.

Igår steg kurvan rejält då 676 personer var inne på sidan så
det här ämnet intresserar många. Håll skillnad på fakta och känslor
är mitt främsta budskap. Håll skillnad på fakta och åsikter också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar