söndag 3 oktober 2021

Förbli osäker och pröva dig fram.

Den som tror att den redan vet allt lär sig inget nytt. Vi kan inte lära nåt nytt utan att först inse att vi har kunskapsluckor. Ju mer vi medger att vi inte vet, desto större möjligheter  har vi att lära oss. 


Våra värderingar är bristfälliga och ofullständiga. Och att leva i föreställningen att dom är perfekta utan minsta fel försätter oss i ett riskabelt mentalt tillstånd, som göder känslor av berättigande och en flykt från ansvar. Enda sättet att lösa våra problem är att först erkänna att det vi har gjort och tänkt fram till nu har varit fel och inte leder framåt. 


En öppenhet för insikter om att man kan ha fel måste finnas där för att en verklig förändring eller utveckling ska kunna äga rum. Innan vi synar våra värderingar och prioriteringar i sömmarna och förändrar dom till nåt bättre, måste vi först bli osäkra på hållbarheten i våra nuvarande föreställningar.


Det måste till en mental utrensning, vi måste upptäcka felen och bristerna, konstatera att dom inte stämmer med särskilt mycket av den övriga världen, se vår egen okunnighet i ögonen och tänka om eftersom våra egna vanföreställningar säkert är större än vad vi har gått och trott.


- Det här skrevs ner utgående från Mark Mansons ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar