måndag 25 oktober 2021

Liverpool krossade Man United

Solskjär ska inte få sparken, det är vad jag vill inleda med. Att bygga ett lag så att det fungerar utmärkt tar uppemot tre år. Lag som Arsenal och Man United behöver bygga sina lag långsiktigt. Arteta har lyckats ta några mindre titlar med Arsenal redan men man står utanför Champions League och det är lika bra. Förstås är det inte bra ekonomiskt men att få fler matcher som är stenhårda är opassande i denna fas. Lika bra att Champions League får vänta ännu ett år eller två minst. Om klubben sedan kommer dit ska den vara slagkraftig och kunna vara i kvartsfinal och nära semifinal istället.

För Man United är det mer bråttom känns det som. Det köps fortfarande in dyra spelare och lönemässigt är man verkligen i toppen av Premier League. Spelare som Pogba som kommer in med stora siffror ekonomiskt sätter press på klubben och spelaren själv. Detsamma skedde med Maguire som var dyr. Cavani är inte gratis att ha i truppen men han har inte så länge kvar på sin karriär att det skulle orsaka samma press. Varane hamnar under press och försvaret också. Med honom och Maguire har man två backar som kunde tänkas vara riktigt bra. Men det tar tid att få ett lag att fungera som ett lag. 

Dessutom har Nilsson-Lindelöf gjort det bra sett till helheten i Man United så det uppstår en stor konkurrens. Varane har dragits med skador och Nilsson-Lindelöf har nyligen fått barn så det är inte världens enklaste situation i mittförsvaret. Defensiva mittfältet och ytterbackarna har inte presterat 100% av vad de kan heller precis. Om man har möjlighet att få in Ronaldo som tidigare varit i klubben och dessutom inte behöver betala mer än 40-60 miljoner euro så är det nästan omöjligt att tacka nej. Lönen är säkert hög dock. Ronaldo har alltid en stor press på sig och kan leva med det. Han gör mål ganska regelbundet nu liksom tidigare. Problemet med att få in Ronaldo mittiallt är att det sätter extra press på klubben, han tar upp en plats i öppningselvan och man får mittiallt en av världens främsta spelare in i ett spelsystem som är långt ifrån färdigt.

Ordning och reda, ledartyper och ett riktigt äkta självförtroende finns inte i Man United än. Med Solskjär och spelare som Rashford, Greenwood och Lingard kunde man säkert få en bra start på något som senare kunde utvecklas med fler toppklassinköp. Nu har allt gått för snabbt och det finns ingen fungerande helhet. Arteta och Arsenal har köpt en hel del i jämförelse men de har inte samma press på sig och har yngre spelare på plan. Arsenal har inte Pogba eller Ronaldo. Det finns kanske ingen riktig ledare i Arsenal heller på plan men det kanske är bättre med elva som inte är ledare än att ha en halv öppningselva som ser sig själva som större ledare än de är för tillfället.

Det som skedde igår var att Liverpool som nyligen varit världens bästa klubblag kom laddade med en bakgrund i skick. Klopp sade då han kom till Liverpool att en tränare behöver få tre år på sig. Och Klopp har levererat över tid. Liverpool bäst i världen ett år och slagkraftigt de andra åren också. Fansen har det trevligt. Man United kom till match med en hel del fina namn på pappret men ingen fotbollshelhet. Att
siffrorna blev stora är inte konstigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar