tisdag 9 augusti 2022

Nyttan av att det skulle finnas kvalité i lägre divisioner i fotboll

Glest på sen kvällsträning i augusti vid samlingstid. Ofta är det
spelare "utanför öppningselvan" som är mest på träning för de
vill in i startevan. Känner de att de har en ganska given plats så
börjar de slappa och sänka sin träningsprocent. Jobb och andra
intresse påverkar förstås vad alla gör på kvällstid varje vecka.


Om fotbollen i det här landet ska bli bättre måste vi få div.3 och lägre att ha riktigt bra träningar. Något sådant existerar knappt. De ungdomar i åldern 19-23 år som inte får en plats i div.2 eller högre får oftast för dålig träning för att utvecklas och ta ett steg till i sin karriär. Lägg till att spelarna ska vara i armén och att de kanske ska studera vidare. Då de studerar vidare ser de snabbt sina möjligheter på jobbmarknaden och bra sätt att förtjäna hyfsade summor med pengar. Motivationen att satsa mot div.2 och högre sjunker snabbt och enkelt. Alltså behöver div.3 och lägre nivåer få kvalité och pengar någonstans ifrån för att kunna jobba med kvalité. Detta på herrsidan. På damsidan behöver div.2 och lägre få upp sin kvalité och sin verksamhet.

Klubbar som har 150-400 juniorer bryr sig oftast inte så mycket om huruvida deras representationslag går bra eller dåligt. Vad spelar det för roll om de är i div.3 eller 5 på herrsidan och i div.2 eller 4 på damsidan? Svaret på den frågan är att det spelar roll för de juniorer som vill spela fotboll med någon sorts kvalité då de blir äldre, massor av spelare utvecklas enormt i åldern 19-23 år bara de får vara i rätt miljö. Alla får inte plats i div.2 och högre nivå där kvalitén är hög på herrsidan (finns massor att förbättra där också men det tar vi en annan gång). På damsidan kan man säga att är hög från div.1 och allt annat är låg kvalité. Efter att covid-19 anlände ser jag allt fler lag och klubbar som får allt större problem med sina seniorlag. Spelarbrist och lägre kvalité är skrämmande vanligt på flera håll. De nuvarande priserna på bensin, el, mat och annat som gått upp mycket gör inte situationen enklare för fotbollen speciellt i lägre divisioner.

I Sverige har saker och ting skötts bra i lägre divisioner ofta och jag minns ett par exempel på herrsidan då spelare gått från div.4 eller div.5 till superettan och klarat sig bl.a. tack vare en god spelförståelse. Fotboll behöver hållas så proffsig som möjligt med ersättning åt tränare som kan ge en bra utbildning, får man en dålig eller svag utbildning redan från unga år så är risken stor att det inte blir så bra.

Det här kunde bli en mycket längre text men sammanfattningsvis så: bry er om lägre seniordivisioner för juniorerna kommer snart dit, satsa pengar på lagen i lägre divisioner också och kom ihåg att brinna för det ni gör för annars rasar det ihop. Man utvecklas eller avvecklas eftersom samhället går framåt i hård takt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar