måndag 14 november 2022

Ekkono metoden

Ekkono coaching method? Vad i hela friden är Ekkono metoden då det gäller att coacha? Med några av de bästa referenserna i fotbollsvärlden nedladdade i min hjärna tar jag mig an det jag kan hitta via nätet om Ekkono. Med FC Evolutions tänkande verktyg beslöt jag mig för att gå igenom det som går att hitta. Finlands bollförbund och ett par klubbar i huvudstadsregionen i vårt land har använt sig av Ekkono. Fifa och även några tiotals klubbar i världen har använt sig av Ekkono samt Barcelona. På webbsidan deras står det om 40st klubbar. Vem har grundat detta och vad kan de möjligen ha haft för kunskap? Ett snabbt svar via Google och Ekkonos webbsida säger så här:

"The Ekkono Method is a cognitive soccer training method founded by David Hernández and Carles Romagosa 20 years ago with the objective of helping to create smart players."

Jag tror såklart att de haft goda intentioner då för 20 år sedan. Företaget finns i Barcelona. Utan att tänka desto mer så kan jag snabbt få uppfattningen att de är bra på detaljer i fotboll och det kanske de är också. Det folk ändå ska förstå som studerar fotboll på högsta nivå är att vi ska utbilda tränare i VAD som ska tränas och att vi ska vara mycket försiktiga att svara på frågor om HUR vi ska göra. Alla är i olika miljöer med sina lag och att stå och visa "hur" något ska göras får varningsklockor att ringa i mitt huvud. De coachar även spelare individuellt förutom att de ger lagträning ofta åt ett lag, eller bara en gång eller så ger de "nycklarna" åt tränarna. Det kan vara paket som är uppbyggda i fem områden eller något. Om "deras" sätt vore bra och tas in i ett land och en kurs är tusen euro per deltagare så kunde det vara ok. Jag har som sagt sökt så många brister jag kan utgående från det jag kan hitta. Saker som var bra har nog förekommit också men frågan är om de sakerna som sett bra ut är insatta i den rätta fotbollskontexten. Håller även på och lyssnar på en Youtubevideo där tre personer diskuterar Ekkono, där ingår någon från Käpa och någon från HJK. Enskilda duktiga spelare har också kommenterat Ekkono men där ska vi minnas att spelare inte vet vad som är bra fotboll ur en tränarsynvinkel. Jag kommer att göra flera inlägg om detta utgående från 10-20st print screens jag sparat.


Här en träning med OPS (i Finland). Tre färger med fyra spelareper färg. Håll bollen inom laget 8vs4 verkade det hela gå ut påmer eller mindre. Här ville de (väl) förbättra enskilda spelares olika egenskaper. Jag kan såga den här övningen direkt och säga att den saknar fotbollskontext till stor del och den tränar absolut inte perception i fotbollens kontext. Tre tränare fanns men två syns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar