torsdag 3 november 2022

Ska fotbollsjuniorer träna 12-13h per vecka?

Fysansvarig vid Finlands bollförbund kommenterar i artikeln här:

https://www.palloliitto.fi/ajankohtaista/joni-ruuskanen-meidan-on-syyta-miettia-paljonko-oikeasti-harjoittelemme?fbclid=IwAR1ug2RzhHN7Hf4zCqqyHbfKromAQKnbvnPxlmhctm_5eQk1rloRcptHRrU

I första stycket finns inte så mycket speciellt att kommentera. Att träna 2h i gången är ok. Jag kan samtidigt påpeka att Real och Atletico Madrid tränar tre gånger per vecka i lågstadieåldern och fyra gånger i veckan från högstadieåldern. I andra delen efter mellanrubriken påstår Joni att juniorer borde kunna komma upp till 12-13h per vecka, ihop med egen träning och ha en vilodag ändå. Att träna 12-13h är närapå dubbelt mer träning än Real Madrid har sina juniorer att träna. Det är även mer än något seniorlag på proffsnivå i världen tränar, eller åtminstone mer än de borde träna. S
edan kan man ju använda någon ursäkt om att "jo men något pass är bara taktiskt där vi går runt länge och lugnt" eller dylikt men det fungerar inte så heller. Så 12-13h träning totalt med lag plus på egen hand är det som nämns och gäller.


Real Madrids akademi gör inte allt rätt men de har ingen
överdriven träningsmängd per vecka åtminstone.

I fotboll är det några pass per vecka där man gör saker 100% med full fart (eventuellt 2st stenhårda per vecka) eller fullt fokus som gäller (tekniskt/taktiskt cirka 2st per vecka för juniorer). Att ha en massa mängd orsakar att 100% faller till t.ex. 70%. Och vad händer om vi tränar något fotbollsrelaterat med 70% fart? Ja vad händer då Joni Ruuskanen? Vad får vi då för slutprodukt? Det är skrämmande att föreningar struntar i att lära sig periodisering i detalj (det tog tiotals timmar för mig att förstå och kunna det), men det är ännu mer skrämmande att ansvariga på förbundet är ute och surfar då det gäller periodisering, fotbollsspelarnas fysik och dylikt. I 12-13h ryms sex stycken pass på 2h per dag förutom på vilodagen. Bra att han ens poängterat att det ska finnas en vilodag per vecka. Den dagen ska dessutom vara på helgen så att en dag i veckan är fri från både skola och lagträning.

Visst finns det utmaningar med plantider och träningsmängd i Finland men det här var ingen bra info ändå. Jag söker inte problem med flit för att det vore min hobby utan jag fick länkat denna artikel åt mig med frågor av en tränare. Men visst är det en liten hobby också att ifrågasätta utbildning. Jag gissar att detta hänger ihop med 10.000 timmars regeln som många ännu tror att existerar inom fotboll och annat. Jag har personligen presenterat forskning 2019 som visar att det tar 4000-21.000 timmar att bli proffs på olika idrotter och instrument för olika personer. Regeln om 10.000 timmar är felaktig även enligt Anders Ericsson som "skapade" den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar