söndag 23 juli 2023

När amerikanska lag spelar vanlig fotboll

Ser man på Gothia cup så är spelet rätlinjigt som i Norge när amerikanska lag spelar. Samma bild av fotboll har man nog fått av de flesta amerikanska lag på alla nivåer förutom kanske A-landslagen. Dessa lag har satsat hårt på allt det fysiska så de kan löpa hårt, de kan tackla och de kan löpa hårt vid press. Det här räckte i flickornas elitklass för U-17 för att två amerikanska lag skulle ta sig till final. I finalen har sällan något av lagen mer än två passningar i rad inom eget lag. Då talar vi ändå om spelare som ser fräscha ut och löper hårt i mängd och massor. När Minnesota gör 5-1 mot Norra Kalifornien i slutet av matchen ser ingen speciellt trött ut ännu. 

Man behöver inte ha bollinnehav i fotboll bara för bollinnehavets skull men har man inte mer än två pass i rad inom laget på en hel finalmatch knappt så är det fel någonstans. Det finns lediga spelare att spela bollen åt. Tid och yta finns ofta för att lyckas hålla bollen inom laget istället för att ge bort den.

De här spelarna hoppas på att få fotbollsstipendium till universitet och om jag förstod rätt kan ett sådant stipendium vara i fyra år och vara värt 387.000 dollar!? Allt som gäller studier och boende får de betalt åtminstone. Ett av de här lagen har en svensk tränare. Inget av lagen har något som imponerar som lag och det här med "individuell träning" som är populärt i USA syns bra här. Träning som inte har något med laget och fotboll som lagsport att göra är populärt. Spelförståelsen och kommunikationen är väldigt låg och de är med andra ord inte på väg att bli speciellt bra på fotboll som är ett lagspel. Men det är aldrig försent att lära sig något då man är U-17. Vad skulle vara enkelt att utveckla de här lagen inom?

1. Kommunikation och spelförståelse.

2. Taktik, vart bollen ska spelas och varför...

3. Press, de kan uppenbarligen springa hårt och länge men som lag håller de inte ihop tillsammans vid press. Det här skulle synas rejält bra om motståndarna vore bättre på att spela.

4. Idrottspsykologi, hur kan man hålla sig lugn i olika lägen och undvika dumma avgörande misstag.

Det blev 5-1 i finalen där ett par misstag var med och avgjorde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar