lördag 29 juli 2023

Tre vinster och ett kryss på sistone

Ska sätta en kort (?) matchrapport från idag för det finns så många som vill diskutera matchen med mig.

Ska först visa min vecka som gått. Aktiv vila kallar jag det då jag har olika projekt och två aktiva barn. På måndag hade jag 3h fotbollsskola och andra dagar 20.000-25.00 steg också förutom en dag då jag var nere i 13.000 steg som man kan kalla för en lugn dag.


Lördag: halvamaraton på 2h 10min.

Söndag: återhämtande träning

Måndag: aktiv vila

Tisdag: aktiv vila

Onsdag: fotbollsmatch uppvärming och 95min i ösregn och mjuk plan

Torsdag: återhämtande träning

Fredag: aktiv vila

Lördag:fotbollsmatch uppvärming och 95min i ösregn och mjuk plan


Dagens match visste man att skulle vara lite hetare än en vanlig match för det var derby i vår kommun där båda lagen är i toppform. I solsken och på torr plan hade publiken fått se en 30% bättre match minst och båda lagen hade match i onsdags vilket påverkade alla åtminstone en del. Motståndarna försvarade bra i maj då de slog oss med 2-1 eller vad det var. De försvarade rätt bra idag också och sprang mycket hela matchen. Deras arbetsinsats kan man lyfta på hatten åt men de har även konkurrens om spelplatserna vilket hjälper. De har en rätt bred trupp där ett par riktigt bra var borta idag. Vi hade också någon borta och någon halvskadad på plan. De pressade ganska högt och höll ihop övriga laget bättre än väntat. Vi har mittfältare som brukar lyckas betydligt bättre än de gjorde idag. Första halvlek var väl rätt jämn och vi kom ut med en 1-0 ledning. Vi fick försvara mer än väntat för motståndarna spelade hårt och bra. De chanser de fick var ändå mest inlägg och skott som vi hade under kontroll och vi har bra målvakt dessutom så skott från 25 meter lär inte gå in. 

I andra halvlek fick vi också försvara mer än väntat. De var kanske 60-70min i mitten av matchen som vi försvarade mer än väntat för att använda det uttrycket. Vi behöver inte nödvändigtvis spela efter marken och ha bollen så mycket då vi leder och plan är våt. Det skilde den här matchen från då vi dominerat tre matcher i rad. Men första och sista 10min i förra matchen var det även motståndarna som var lite hetare fast de ligger sist i serien. Nåjo vi gjord 2-0 med cirka en kvart kvar att spela och sista kvarten tyckte jag att motståndarna var sämre än de varit i 60min innan det. Vi hade ingen bred trupp men en halvskadad som skulle på jobb måste byta i halvtid och mot slutet byttes en bra försvarsspelare ut eftersom allt såg ut att vara rätt klart. Tänkte även byta in en till spelare men han hade ont i höften. Matchen var inte 93min denna gång utan 95min. I minut 92 och 95 (kanske 94 i verkligheten men 95 på protokollet) gjorde två inhoppare mål. Det första kom efter att vi fick 2vs1 mot oss på vänsterkant och när vi var på väg ditåt med någon spelare spelade de över bollen till andra sidan rätt bra och dit kom vi försent och skottet satt i bortre hörnet av en inhoppare. Cirka 1min återstod kanske då tänkte man. Något byte fick vi inte till fast jag ville ha in honom med höftskadan för att få bort tid. Starten från mittlinjen skötte våra spelare inte som vi brukar. Hoppet byggde småningom upp ett anfall med en passning från vänsterback in till mitten, inget speciellt farligt läge att försvara men vi hade åtminstone 2-3st spelare på offensiv sida om bollen. Jag tog personligen en chansning och sprang ner spelaren som passat. Det gav dem en frispark cirka 55 meter från målet. Det normala här är att frisparken slås in i straffområdet och antagligen blir det inte mål då de inte har några speciellt långa spelare. Det som skedde var att vår spelare nickade, kanske inte med huvudet utan med axeln eller biceps (inget man ger straff för vare sig den tog i axeln eller biceps som var längs med kroppen) och bollen tog på handen/handflatan på en av motståndarna. Efter det kom de åt att göra 2-2 med matchens sista spark. Själv har jag inte sett situationen annat än på video. På video kan man se att den går mot spelaren men man kan inte bevisa med video att den tar på handflatan, den informationen fick jag av tre av våra bästa spelare. Domaren pratade med linjedomaren efter protesterna och dömde sedan mål. Då jag frågade på finska om det var hands efter matchen så var svaret man kunde uttyda av domarna att det inte var hands men underförstått att det var "hand". I stort sett kans man översätta diskussionen så här: Var det hand?...efter en stunds väntan... "inte handfel (finska ordet för hand". Underförstått tog bollen i handen men det var inget de dömde frispark för. Handsregeln tolkas alltid av domare men handflatan är nog alltid frispark enligt vad jag har förstått. Även ovansidan av handen måste vara frispark i det där läget.

Det där domarteamet brukar vara bra. Dagens match var ett nummer hetare och snabbare än vad de dömt med oss i fyran åtminstone. En straff var per lag fanns att döma, flera frisparkar kunde det ha blivit ännu och hade vissa domslut varit klara och tydliga snabbare hade inte spelare börjat slåss om bollen eller knuffa varandra ibland. Det fanns ett par lägen att ge varning för hårda smällar även mot ben då det endast blev tillsägelse. Själv gled jag och slipade lätt med foten efter glidtacklingen på ens benskydd då spelaren sprang iväg, det hade noll påverkan på spelaren men jag fick varning en minut senare. Sade att det var ytterst lite kontakt och domaren höll med men ville ändå ge varning. Vid fyra gula kort blir man avstängd och det brukar alltid spelare i fyran nu som då försöka pricka in till en match då de ändå inte ska spela. Jag har personligen en sådan match på onsdag jag ska resa bort snabbt efter matchen och kan inte riskera att spela den för att vara skadad på resan. Jag hade dock bara tre gula kort, genom att ta rött kort genom två gula i minut 93 så får jag ner mina gula kort till endast två. Det var vad som skedde 55 meter från mål. Det om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar