onsdag 19 juli 2023

Viktnedgång eller minskad fettprocent

Temat på Instagram idag var viktnedgång. Vuxna människor ställer ofta frågor om det. Några nycklar ur en lång dag på Instagram:

1. Att styrketräna är det bästa för viktnedgång eller för att minska fettprocenten vilket egentligen är det enda vi borde tala om. Vikt är aldrig ett problem men för stor fettmassa är negativt för hälsa. Att styrketräna två gånger i veckan är utmärkt.

2. Att ha en hållbar livsstil som är hälsosam är den enda "dieten" som är vettig. Lev på ett hälsosamt sätt som hjälper dig att ha en vettig fettprocent och en hyfsad muskelmassa. Muskelträning blir viktigare ju äldre vi blir.

3. Att springa, jogga och antagligen skida och dylikt ha visat sig vara dåligt för viktnedgång för hjärnan vet att man behöver äta då och ser till att man är hungrig och därav äter man ikapp det man förbrukat. Det finns förstås undantag kring detta som forskning visat. Överlag är det supersvårt att gå ned i vikt och behålla den nya vikten. Kroppen vill oftast tillbaka till det som den tror att är ens ideala vikt. Är det då med passligt mycket eller för mycket fett är ju en bra fråga. Många som går ner i vikt till en vikt de vill ha så klarar det bara en kort tid eller några år på sin höjd. Det är lätt att börja överäta och gå upp i vikt igen förr eller senare, men det finns undantag. Då kosten och träningen är en del av livsstilen lyckas det kanske.

4. Sömn och kost är viktigt.

5. Fettprocent och sixpack. Med under 15% som man och under 25% som kvinna skall man kunna se magrutor om musklerna inte är helt otränade. Fotbollsspelare på toppnivå har cirka 10% som män och antagligen runt 15% som kvinnor. Ronaldo har väl 8-9 procent fett.

6. Periodisk fasta som vissa föreläser om kan vara ett bra sätt att leva då man är 21 år eller äldre. Det är inget som passar elitidrottare, folk med ätstörningar, gravida och unga. Kvinnor innan klimakteriet behöver extra info om detta innan de kör igång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar