lördag 7 oktober 2023

Vinterakademin körde igång i tufft väder!

Vi genomförde en 2h lång träning idag. Inomhus blev det eftersom det regnat hela natten, köldeffekten med vind var utlovad till -1 fast det är plusgrader egentligen. Det blåste riktigt hårt kl.9 och framåt fast det var lugnt imorse. En riktigt våt plan hade vi mött utomhus även om den var spelbar och där skall spelas en match idag mellan två 09-lag tror jag. Själva träningen började med uppvärmning av musklerna och det skötte två av de äldsta. Det var en rätt vanlig uppvärmning med två köer, men har ni tänkt på att det är musklerna som ska bli varma, om temperaturen är cirka 37 normalt så blir de någon grad varmare. Det är vad som sker. Efter uppvärmningen ville nästan halva gänget (5st) ha målvaktsträning och det är ju utmärkt! Åtta spelare lämnade åt mig.

Två uppvärmningar till gjordes för att få spelarna att bli lite vana med bollen igen efter ett uppehåll. Parvis en boll, 12m avstånd mellan varandra, mottagning med en fot och tillslag med hålfoten så att bollen kommer till den andra spelaren. De som tränat i sommarens fotbollsskola har ett överraskande bra tillslag. De har verkligen lärt sig noggrant. Sådana här övningar brukar jag inte sätt tid på eftersom man kan göra det med en garagedörr eller något där hemma. Men 5min ungefär gick åt till det. Sedan gjorde vi en övning där alla är med. Man får bollen genom en port och skall spela ut den genom en annan port. En spelare tar emot bollen då den passas ut genom andra porten och då fäller den bollen tillbaka, åt spelaren som löpt efter sin passning. Sedan ska spelaren slå in den i en port långt borta och där finns en spelare som gör det som jag just beskrev. Nåjo här jobbade vi med mera tillslag, en del prat, ögonkontakt och vi lärde känna gänget lite. Ingen av de här två övningarna är jag alltför imponerad av normalt även fast denna övning gjordes då jag provspelade för Halmstad BK. Då var portarna tre gånger mindre än idag.

Sedan började de riktiga övningarna. I en rektangel hade vi 1vs1 (en mot en) för att se att alla vet hur man tar försvarsställning och hur man styr motståndare. Många spelare som varit på sommarens fotbollsskola rusar fullt rakt mot backen och gör sedan en snabb fint och tar sig förbi. Att springa fullt mot en back med bollen kan vara effektivt, som back är det svårt då någon springer fullt rakt mot en. Vi gick igenom en del detaljer och tips här. Sedan blev det 1vs2 där de äldre fick utmana två yngre. Det passade bra eftersom nivåskillnaden var stor. De äldre lyckades bra först. De yngre coachades sedan i hur man samarbetar som två backar och de hade en del kunskap kring det då jag frågade upp. Deras gemensamma försvarsspel blev snabbt bättre. Jag fick berömma att "vilken bra pappa du har" efter att jag frågat upp vem som lärt ett av barnen en taktisk detalj. Vi försvarade inte 2vs2, det får bli en annan gång då vi har fler spelare med.

Vid målvaktsträningen såg jag bl.a. en häftig övning som jag aldrig sett tidigare och Magnus Eriksons träningar verkade uppskattade. Sedan hade vi tre lag med cirka 4st spelare och liten plan. Två lag spelar tills ett lag gör mål. Det lag som släpper in mål springer genast ut och det tredje laget har fem sekunder på sig att komma in på plan. De som gjort mål börjar alltid. I somras hade jag hög stress på i detta spel så om ett lag var långsamt då det gällde att komma in så lät jag spelet börja och det blev mål innan målvakten ens hunnit in. Snabbt lär man sig att ha bråttom. Idag höll vi övningen lite lugnare och lärde ut en del detaljer. Spelet kommer att gå snabbare då lär känna varandra bättre och fler spelare kommer med. Efter det här spelade vi 6vs6 på större plan och det fanns en del detaljer att jobba med. Vi hann iaktta mycket och lära oss mycket om (speciellt de nya) spelarna idag. Vi hade lite feedback på slutet innan alla for hem. Det som målvaktstränaren var mest överraskad över var den fantastiska stämningen som spelarna har. Den kommer från hårt och noggrant arbete av mig där jag alltid poängterat att vi är ett lag, endast tillsammans kan vi bli bättre. Vi "är ett lag" fast vi egentligen inte är det. Vi ska fungera som ett lag! Tack för idag!

Tufft dygn innan träningen

Igår hade jag en rätt tuff dag med väckning 5.50 och jobbresa i Tammerfors. Råkade ut för tågförsening m.m innan jag var hemma sent. Sedan var vädret kaos inför vår uteträning vi skulle ha. Det krävdes mycket kommunikation de kommande timmarna. På en fredag får man inte reda på så mycket fast man fysiskt besöker ställen på kvällen. Idag steg jag upp kl.5.15 för att hinna boka, mejla, ringa och på plats granska planer. Man vet inget om fotbollsplaner ute i oktober i Finland och arbetarna som ska låsa upp. Genom hårt arbete där jag inte litar på någon eller något hade jag faktiskt två inneplaner att välja på och den som låg 30km närmare valdes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar