torsdag 16 november 2023

Förenade Arabemiraten och Dubai del 1/4!

Gjorde en hel del research på Dubai innan jag åkte dit fyra dagar under höstlovet 2023. Skall ge er några länkar till negativa artiklar jag läst. Allt lär dock ha blivit bättre nu jämfört med 15 år tillbaka.

Från 2006

https://www.arbetaren.se/2006/12/22/dubai-bakom-lyxen/

Från 2015

https://swedwatch.org/sv/teman/bakom-drommen-om-dubai/

Cirka 12 år gammal artikel av kändisreportern Martin Schibbye (ni kan googla på Dubai+Schibbye)

http://www.martinschibbye.se/AE_menu.php?menuId=3

Från 2023

https://www.biblioteksbladet.se/nyheter/internationellt/en-installd-kongress-ar-ocksa-en-kongress/

https://www.biblioteksbladet.se/nyheter/internationellt/fangslad-i-dubai-pa-grund-av-sin-journalistik/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hundratals-svenska-tjejer-jobbar-i-dubai-ett-leos-lekland-for-vuxna

Orsaken till att jag skulle resa någonstans var att det planerats en 40-års resa med vänner, men den skulle inte bli av efter en ekonomiskt tung vinter 2022-2023. Själv backar jag i princip aldrig från en idé och då det in i det sista blev klart att endast jag tänkte resa någonstans så sökte jag resmål som kunde göra nytta. Amsterdam har en stor expertis inom fotboll, Rom har en del fotboll och annat intressant att bjuda på men det är mest intressant att ta sig ut utanför Europa om jag en gång far någonstans. Jag ville uppleva något speciellt och Dubai är ju lugnt sagt speciellt. Ungefär två veckor innan resan bokade jag flyg och hotell efter att ha satt 40h på att söka information och tänka ut vad jag exakt vill. Ett bolag som jag kunde resa billigt med flög på natten och det blev att resa Finland-Sverige-Turkiet-Dubai (Förenade Arabemiraten). Resan kostade runt 700 euro. Hotellet vid Dubais Marina kostade 300 euro till slut för tre nätter, men normalpris på det hotellet och de andra hotellen där var cirka 800 euro egentligen. Jag har en viss nivå av medlemsskap på en bokningssajt som ibland kan ge riktigt bra priser.

Resans mål:

A) Prata med människor som jobbar där, få dem att lita på mig och öppna upp sig med historier

B) Undersöka om Finlands fotboll ska ha något alls att göra med Dubai och liknande ställen. Jag hade ett par möjliga kontakter där främst genom coacher från Serbien.

C) Uppleva värmen i stadens luft och i havet, men även i öken ett stenkast från Oman!

D) Testa turistlivet fullt ut (förutom nattklubbarna) och kunna granska det kritiskt sedan.

E) Leva fullt ut varje dag så som jag lärt mig på senare år. Stiga upp tidigt, uppleva massor, äta sällan och hålla högt tempo. Göra resan på ett sätt som väldigt få människor skulle planera att göra.

Sätter in fyra bilder från starten på resan här. 1. Vasa 2. Filmer, serier, musik och dataspel för alla i planen 3. Flyger väldigt nära Irak och Iran lugnt sagt. 4. Turkish Airplines är helt bra och resan är bara 6-7h från Helsingfors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar