fredag 10 november 2023

Vad är kunskap inom fotboll?

Vad är kunskap? Den främsta forskningen som är bevisad - är kunskap tills något bättre kommer. Personligen har jag tagit del av allt fram till UEFA-A. Det var en bra start på att förstå fotboll och alla som utbildat mig har gjort sitt bästa. UEFA:s forskning är väldigt subjektiv ändå och alla utbildningar ser olika ut i olika länder vilket är helt galet. Studerar du till pilot eller läkare använder alla samma språk och den senaste forskningen. Inom pilotyrket finns ett intranät där man kan följa med det som sker och eventuella tekniska fel på vissa planmodeller. Det här fungerar globalt.

Inom fotboll har det aldrig varit ordentlig ordning på något. De som bestämmer har haft andra intressen än att utveckla fotbollskunskapen. Korruption och egna intressen har präglat de högst uppsatta inom fotboll och FBI har fått utreda mycket och gripa flera människor. Inom fotboll görs forskning på en viss nivå hela tiden överallt i världen. De som tar en UEFA PRO licens gör ett arbete som kan tänkas motsvara något sorts arbete på magisternivå. Även om det vore på den nivån ska vi komma ihåg att de arbetena inte alltid är bra. I vår podcast skojade vi om detta kring vårt 90 sidors magisters arbete från 2008 som innehåller en hel del information med dålig kvalité.

Personligen har jag sett presentationer av de två största klubbarna i Madrid där de visar hur de använder forskning. I databaser för fotboll söker de artiklar. De söker t.ex. på perception och får 200 träffar. De kan omöjligt läsa igenom alla artiklar så de får gissa sig fram till vad som kan vara bra forskning inom perception för fotboll. De har valt ut t.ex. fyra arbeten, tagit information därifrån och sedan skapat övningar och lite filosofi för klubben. Slutresultatet kanske inte blev så bra och jobbar man i världens största och rikaste klubb borde man fråga sig hur man ska få ett bättre slutresultat. Jag hade en bild på tre holländare på stories på Instagram för cirka en vecka sedan. Deras forskning är den mest tydliga, ärliga och genomtänkta som finns. Den är på en helt annan nivå än vad en tränare producerar på sidan om sitt coachande. De har jobbat med tränarutbildning och ”vad är fotboll” på absolut nördnivå samt utvecklat allt klart och tydligt. Allt de tar upp är bevisat. Bevisa det så behöver vi inte tro på dig, är ett förekommande uttryck. Så all kunskap de tar upp kan bevisas. Då vi sitter med 80 tränare från hela världen i ett rum kommer det många frågor men alla är med på tåget. Det som är bevisat är bevisat. Kommer det ännu bättre forskning så ändrar det vad som redan finns. De utvecklar sina teorier ibland och då kommer det fram i deras nyaste forskning och detaljer förbättras lite grann.

Att de har ett fotbollsuniversitet i Portugal är intressant. Jag skulle hoppas att de har en objektiv syn på fotboll och använder enbart kunskap i sin utbildning. Exakt vem som gått där och vad de gjort där är väl inte helt klart alltid. Vissa stoltserar med att de gått där. Tränare som Pedro Marques, Nelson Caldeira och andra från Portugal bevisade sin okunskap i Helsingfors under två dagar i juni 2023. Här lite från det:

Vad jag skedde då tre portugiser fick dra en fortbildning åt bollförbundet sommaren 2023? De kommer in med subjektivitet i mängd och massor. De pratar om saker de gör och som hittats på i deras klubbar. Ofta var nivån så låg att folket i salen gjorde något helt annat på sina datorer eller bara tittade på varandra. Otroligt mycket av materialet var svårt att förstå, de satte fram 15 gånger mer information än man kan ta in från en bild, de kunde knappt förklara men konstaterade att ”det här var väldigt viktigt”.

Inlägg om Portugiserna med länk, det finns även massor av bilder från kursmaterialet. Ett material vi skulle få efteråt men ingen har fått det och ni kan ju gissa varför. Det var riktigt låg nivå på allt men man kan säkert lura någon turist med det då det är fina färger och pilar. Katastrof. http://www.fotbollsfabriken.fi/2023/10/fotbollsfortbildningen-fran-juni-2023.html

Att de saknar mängder av kunskap som även finländare som inte studerat holländarnas material har, säger en hel del. De här människorna är till att börja med tränare och inte tränarutbildare. Att de jobbar i Monaco, Benfica och dylika klubbar gör inte att de är kunniga. Folk i Madrids största klubbar är inte heller kunniga. Att folk lyckas ta sig fram i fotbollsvärlden beror ofta på bra spelare. De här portugiserna har råkat stöta på spelare som Pepe och M´bappe under sina tränaruppdrag. Rätt ödmjukt sa de att de var nöjda att de åtminstone inte förstört spelarna. Där kanske jag kan hålla med åtminstone. Scouting är något som gör vissa stora klubbar och lag väldigt framgångsrika i många länder. Det sker i Benfica till stor del, de scoutar väldigt hårt. De har sitt klimat i Portugal som är bra för fotboll och de får fram x-antal bra spelare. Det om det.

Vad gäller tränare som tar sig fram i världen. Du behöver inte kunskap för att ta dig fram i en värld där saker bygger på annat än kunskap. Du kan inte jobba för NASA utan att kunna ta till dig den främsta kunskapen men du kan jobba för Real Madrid inom fotboll utan att kunna ta till dig den främsta kunskapen. För inte ens de grundar sin verksamhet på den främsta kunskapen utan på lite plock här och där. Hur kan de då vara framgångsrika? Pengar är ett av svaren på den frågan. Dynamo Zagreb är en av de tre bästa klubbarna i världen på att producera och sälja spelare dyrt (Modric, Rakitic o.s.v.) och de är riktigt bra på att scouta spelare. De har en viss kunskap men även om den är begränsad så kan de lyckas gång på gång, för de klarar sig utmärkt i den konkurrens som finns. Folk kan ta sig fram i fotboll med hjälp av A) Kontakter B) Pengar C) Framgång i en serie som byggde på en slump till stor del (de kan inte göra om samma sak och speciellt inte med samma metod) D) Toppklass spelare som råkat komma från deras lag (de tar stor ära för att ha utvecklat spelare) E) Lite vad som helst för sätt som du inte kan ta dig in till NASA, Navy Seals, kirurgi eller för att köra ett flygplan.

En orsak att jag ”hackar” eller kommenterar metoder som används i Finland på ställen där jag har insikt beror på att de gör fel enligt den forskning som finns. Jag kan ge feedback som ska fungera som feedforward för att föra dem framåt, men då behöver de ha kontakt med mig. Att göra mängder av fel år 2023 är ganska skrattretande för att t.ex. en föreningsledare inte ”har tid” att utvecklas. Den främsta kunskapen finns och det har kommit ut ett par böcker de senaste fyra åren. De kan vara svåra att förstå helt och hållet men det går bra att ta kontakt med folk som gått kurserna som böckerna baserar sig på. Jag själv har erbjudit min hjälp men det ”finns inte tid” från deras sida. Det finns ett par andra än mig själv i Österbotten och Finland som har satt ner de timmar som krävs för att förstå allt. Att lära ut det vidare är en annan sak men det har jag själv satsat hårt på, endast den främsta kunskapen kan göra finländska spelare ännu bättre och tävla internationellt också. Vi har inte 60 miljoner människor i befolkningen, vi måste ta vara på de som spelar fotboll och ge dem bästa möjliga utbildning.

Om man vill tro på det här måste man ta del av den nyaste kunskapen och forskningen. Jag gjorde två onlineutbildningar som tog över 100h per utbildning att skapa. Den har testats på elittränare, tränare, elitspelare, spelare och även en förälder inom fotboll som saknade egen fotbollsbakgrund. Alla förstod att det här är en högre nivå än något de upplevt tidigare. Det är inte ”min metod” utan det är den främsta forskningen och den kan appliceras på olika sätt. VAD-nivån träning ska vara samma för alla i hela världen, HUR-nivån är en annan sak och där kan man göra på miljoner olika sätt. Att folk inte har koll på VAD och blockerar informationen, det är ett stort problem och det är där jag hackar/kommenterar. Vill du förstå det här behöver du sätta dig in i material, men en snabb väg att kanske förstå vad som är dåligt är att se de bilder jag tog i Helsingfors och har laddat upp. Att få dig att tro på mig är omöjligt utan att just DU sätter dig in i material och du behöver även ha någon sorts bakgrund inom fotboll för att lätt komma igång. De som satt sig in i materialet med olika bakgrund kan jag ge namn på (och de har funnits offentligt med i reklam för material) så det går att prata med dem också.

Det är sällan jag har koll på enskilda tränare i Finland eller i världen och kan kommentera just den personen. Det kan jag endast om vi spenderat en tid på samma kurs tillsammans. Jag vet inte vad de förespråkar oftast. Men ser jag något de gör och kallar det för en viss sak så kan jag kommentera det. Ser jag rubriker som ”succetränare” så ställer jag mig snabbt skeptiskt till det uttrycket. Ja tror ingen i Finland har förtjänat den utmärkelsen. Graham Potter har gått de högsta utbildningarna av holländarna och lyckats med en hel del, vet inte vad man ska kalla honom exakt trots hans fina arbete med Östersund och Brighton. Sen känner jag Colombias tränare för det sjätte bästa laget i landet, han är på en rejält hög nivå. Då man talar med honom inser man hur långt hans tänkande har kommit inom den högsta kunskapsnivån. Det blir svårt att prata om saker med honom emellanåt, men han ger en ny chans att formulera en tanke eller en fråga, för att hjälpa en.

Det finns även i fotboll väldigt ofta EN SANNING för fotboll har forskning på samma nivå som pilotyrket, kirurgin och NASA. Problemet är att fotbollsmänniskor struntar i att ta del av detta då UEFA/FIFA har struntat i det. Men det finns alltså en SANNING – EN KUNSKAP inom de allra flesta frågor inom fotboll. Det går att säga vad som är rätt och fel. Det sätt folk använder ”perception” på i Finland och i andra länder är fel. De har inte förstått någonting. Jag har hjälpt utvecklingschefen för bollförbundet med bl.a. det och han har lovat ändringar i material men jag tror inte att någon kommer att jobba ordentligt med de flesta av de saker jag hjälpt till med. Det finns sällan ”många sanningar” inom fotboll utan EN sanning, tills något nytt har överbevisat kunskapen.

Vad gäller tränare så vet man sällan vilka som har byggt upp något bra, det kanske bara lyckades där och då. Jag har själv lyckats superbra fram till 2018 massor av gånger och säsonger även om jag med facit i hand de senaste fyra åren vet att jag borde ha ändrat på mängder av det jag gjorde och att jag ofta coachat fel till 50%. Vem som far utomlands som tränare spelar ingen roll, det ser ut som att de är superkunniga men det berättar inte nödvändigtvis hela sanningen. Ordet tur kan ju existera till viss del i fotboll på kort sikt, men oftast kan man reda ut vad som sker in i minsta detalj och få svar.  Om man vill jämföra högst kunskap jämfört med mycket pengar i klubben samt bra spelare i truppen så är det ganska stor chans att kunskapen inte vinner. Så Real Madrid slår våra finländska klubbar även om vi har högst kunskap i världen. Men att blockera kunskap och inte ta den på allvar är det värsta vi kan göra för våra spelare och fotbollens utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar