måndag 20 maj 2024

D-vitamin från solen, allt du behöver veta!

Solskyddsfaktor (SPF) 50 blockerar ungefär 98% av UVB-strålarna, vilket kraftigt minskar hudens förmåga att producera D-vitamin. När man använder en hög solskyddsfaktor som SPF 50, kan det ta mycket längre tid att få tillräckligt med D-vitamin, och i vissa fall kan det vara nästan omöjligt att få 100% av dagsbehovet enbart från solen.

Om du använder SPF 50, kan du behöva vistas i solen betydligt längre än de 15-30 minuter som rekommenderas utan solskydd. Exakt hur mycket längre tid det tar kan vara svårt att fastställa eftersom det beror på flera faktorer som hudtyp, tid på dagen och hur mycket av kroppen som är exponerad.

För att balansera behovet av D-vitamin med behovet av att skydda huden mot skadliga UV-strålar, kan det vara lämpligt att:

1. Vistas i solen utan solskydd under en kort period, till exempel 15-30 minuter mitt på dagen, för att tillgodose D-vitaminbehovet.

2. Därefter applicera solskyddsmedel eller skydda huden med kläder för att undvika solskador om du planerar att vara ute längre.

Det är värt att inta D-vitamintillskott under månader när det är svårt att få tillräckligt med D-vitamin från solen, särskilt under höst- och vintermånaderna i Finland.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar