måndag 8 september 2014

Skottet i kryssribban nära att ställa till det för Finland

EM kvalet har börjat. Extra intressant är det att följa Finlands grupp eftersom de inte har någon jättesvår motståndare att möta. I VM kvalet hade finland både Frankrike och Spanien senast. Denna gång är det lite mindre fotbollsländer man möter.

Finsk sisu gav tre poäng

Finland förde matchen mot Färöarna igårkväll men brände många chanser i första halvlek. Efter ett misstag av Niklas Moisander gjorde Färöarna 1-0 med ett perfekt avslut från 16 meter. Finland vek inte ner sig utan kämpade på bra och fortsatte att skapa chanser. I andra halvlek brände man flera chanser men ändå vann man 3-1 till slut. En misslyckad rensning i egen kryssribba vid ställningen 1-1 gjorde säkert de finska fansen oroliga, men denna gång tog Finland tre viktiga poäng. Finland är inte alltför vana att föra matcher mot lag som backar hem. Kanske blir det enklare att spela mot starkare lag i och slå lite ur underläge.

I Finlands grupp spelade också Grekland och Rumänien. Rumänien tog ledningen men fick en utvsining i början av andra halvleken. I slutet av matchen hade Grekland en nick i ribban men alla tre poängen gick till Rumänien. I matchen delades totalt nio varningar ut. Båda lagen är heta kandidater till topp-2 i gruppen. Två lag från gruppen går direkt till EM. Antal lag i mästerskapet har utökats från 16 till 24 för att fler nationer skall få känn sig delaktiga i slutspelet. I kvalet deltar 53 lag i nio grupper, grupp I har endast fem lag. EM spelas i Frankrike år 2016 från 10. juni till 10. juli under totalt 32 dagar. Det spelas ingen bronsmatch.

Nordirland överraskade Ungern och vann med 2-1 på bortaplan. Bortaseger för samtliga vinnande lag denna gång. Kanske kände hemmalagen extra press från fansen då det var öppningsmatch i kvalet. Månadens fråga här på Fotbollsfabriken handlar om Finland och chansen att ta sig till EM. Klicka på ja eller nej. Det riktiga svaret får vi vänta på i cirka 13 månader.