onsdag 10 september 2014

Tips på matchladdning

Många har fotbollsmatcher på eftermiddagarna nu på hösten. På sommaren börjar många matcher kl.19.00 men nu spelas matcherna oftast tidigare för att det skall vara ljust ända tills slutsignalen ljuder. Har man hemmamatch hinner man oftast äta en ordentlig middag som lagas hemma innan matchsamlingen. Om jag har hemmamatch lagar jag alltid "Spaghetti Bolognese". Hur laddar du på matchdag? Skriv i kommentarfältet.

Bortamatch kräver särskilda förberedelser

Har man bortamatch kan det vara värre. Ett tips på laddning är att: äta en ordentlig frukost, så mycket du orkar av skolunchen eller jobblunchen, sedan mellanmål och ännu något ganska mättande i god tid innan matchen börjar. Idag har mitt lag bortamatch i Närpes mot Kraft 2 kl.18.30. Själv inledde jag dagen med gröt kl.7.30, fortsatte med laxfrestelse till lunch kl.11.15 och intar nu lite frukt för att sedan äta en broilersallad i matchbussen. Bussen avgår cirka kl.16.15 från stan och matchen startar kl.18.30 så det bästa alternativet är nästan att äta i bussen.

Alla vill ladda olika

Alla vill ha olika mycket tid att smälta maten inför match. Vissa vill äta 2-3 timmar innan match och äta någon frukt eller dylikt tätt inpå match. Jag äter gärna middag då det är lite mindre än två timmar kvar till matchstart. Känns som att energin hålls bäst i mig då. Förutom att äta mat dricker jag mineralvatten för att få extra magnesium som motverkar muskelkramp. För att orka ännu bättre dricker jag sportdryck som t.ex. Gatorade eller Powerade. Därifrån får jag extra kolhydrater, mer magnesium och lite andra ämnen som gör att jag orkar bättre. Om jag känner mig det minsta hungrig en timme innan match så äter jag en banan. Många vill undvika att äta banan innan match eftersom det kan ge stickningar (eller sting eller vad ni vill kalla det då det "skär" i sidan av magen).

Efter ett besök på Citymarket har jag snabbt fått det jag vill ha för en bortamatch. En halvtimme sömn på dagen rekommenderar jag också om man har match. Sömnforskare säger att 36 minuter lär vara tiden på den perfekta powernapen. Vi är alla olika. Ni som ännu är juniorer skall pröva er fram till vad som är bäst för er på matchdag. Hör ni på musik eller laddar ni mentalt på något annat sätt? Kommentera.

Gatorade, Olvis mineralvatten, broilersallad i två olika förpackningar och en banan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar