söndag 5 oktober 2014

Chelsea-Arsenal 2-0

Chelsea vann 2-0 över Arsenal i det som egentligen är Londons och kanske Englands hetaste derby nuförtiden. Det var en match som hade det mesta förutom klara målchanser. Närkamperna var verkligen tuffa och de flesta spelarna kämpade 100% hemåt direkt eget lag tappat boll. I början hade Chelsea hög press och Arsenal använde också en ganska hög press. Så småningom lugnade pressandet ner sig och lagen såg organiserade ut och spelade passningsspel och försökte hitta vägar igenom motståndarnas linjer. Hazard stod för det lilla extra i första halvlek då han gjorde en fräck rusch rakt genom mitten förbi varnade Chambers och på sidan om Koscielny vars ben kom ivägen. Hazard tog själv hand om straffen i minut 27 och satte 1-0 till höger efter att ha väntat ut Szczesny.

Arsenal vann bollinnehavet med 53% men kom inte åt att avsluta idag. Wilshere hade en jättechans till friläge men fick bollen för långt framför sig och Courtois plockade upp den. Sanchez krockade med samme Courtois som fick föras till sjukhus med huvudskada efter att ha spelat vidare en stund. Cahill kapade ner Sanchez en stund senare och kunde bra ha blivit utvisad i den situationen. Wenger och Mourinho rök ihop då Mourinho ville stoppa Wenger från att få domaren att visa rött kort. Det hela slutade med att Wenger knuffade undan Mourinho. Svordomarna haglade och tränarna skakade inte hand efter matchen.

Andra halvlek

Chelsea backade hem och Arsenal fortsatte att spela runt med sina trianglar över hela plan. I första halvlek hade man haft bollen i straffområdet ett par gånger utan att komma till avslut. I andra halvlek kom man inte heller riktigt till avslut. En gång kom ett hårt skott, men då hade Fabregas av alla handen ivägen i en onaturlig position. Ifjol skulle det ha varit straff, men det verkar som att domarna inte dömer straff för hands i år om det inte är något ytterst avsiktligt. Månne det har kommit någon ny uppmaning åt domarna kring det där?

Diego Costa gjorde 2-0 med en kvart kvar efter att Fabregas levererat en millimeterkänslig passning. Chelsea som satsade på kontringar i andra halvlek hade haft två lägen tack vare snabba Hazard tidigare också. Arsenal kom inte till avslut desto mer idag och tre poäng stannade i Chelseas ägo.
Wilshere gör mycket bra men Matic stoppade honom ofta idag

 


 Tankar efter matchen


Arsenal försvarade bra som ett lag och hade Cazorla till hjälp på mitten åt Flamini och Wilshere. Özil gjorde en usel match precis som han brukar när han spelar på kanten eller behöver delta i defensivt spel. Han borde ha bänkats till förmån för Oxlade-Chamberlain, men det är svårt att hålla en storstjärna på bänken för Arsenal. Chelsea hade ett bra försvar ifjol, nu har de även Costa som har gjort nio mål på sju matcher. Dessutom har de Fabregas som ger Chelsea en till dimension genom sina passnningar och sin förmåga att styra spelet. Chelsea har allt i år. Sedan är det en annan diskussion vad det har kostat, vad det kostar per månad och hur många spelare som har blivit bra genom att finnas i Chelsea FC. Att köpa in enbart färdiga spelare är en annan sak än att utveckla dem då de är i junioråldern. Fabregas hyllade Arsenal som klubb efter matchen och berättade att han var tacksam. Arsenals fans buade åt honom under matchen, men han sade att han vet att de älskar honom fast det inte passar just nu bara. Wenger kunde egentligen inte ta in Fabregas denna sommar med tanke på de spelare som redan fanns. Arsenals fans måste förstå att Fabregas inte heller var skillnaden idag.

Özil måste jobba bättre mot topplag fast han spelar på kanten. Att Cazorla byttes ut visar att det är halvt omöjligt att byta ut Özil. Han höll bollen helt bra ett par gånger i början av matchen men de här derbyna består av hårda närkamper, mycket jobb med det tekniska spelet som en liten finess där till. Chelsea har nästan lika tekniska spelare som Arsenal och se sedan på deras fysik vad gäller löpstyrka, snabbhet och längd så vet man att det är svårt att slå dem. Chelsea saknade Ramires som knappast hade startat idag, Arsenal saknade Ramsey, Walcott och Giroud för att nämna några som hade spelat i öppningselvan. Debuchy hade kanske också platsat men han är skadad.

 Lagen möts på nytt på våren. Hur det än går då så lär Chelsea promenera hem ligatiteln i år. De har starkt lag på alla punkter och inte ens en skada på Costa borde kunna hota laget. Idag fick Fabregas pokal för att han var matchens lirare. Men utan Hazards soloprestation hade matchen brakunnat sluta mållös. Hazard blixtrade till ett par gånger och uppträdde på ett sådant sätt som man brukar göra innan man hamnar i Real Madrid. Endast 3-4 skador på nyckelspelare kan stoppa Chelsea i år som det ser ut nu. Men vi skall komma ihåg att England är England. En regnig dag mot Stoke kan det bli förlust för vem som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar