tisdag 14 oktober 2014

Finland behöver ta poäng ikväll

Kl.21.45 ikväll får vi följa intressanta matcher i EM-kvalet igen. Finland möter Rumänien på hemmaplan. Jag gissar att matchen blir 1-1 igen. Hemmaplansfavören är det enda som talar för att Finland tar poäng av en så stor fotbollsnation just nu. Ungern klarade 1-1 borta i Rumänien i förra omgången. Intressant i den matchen var att Ungern fick sju gula kort och Rumänien fem.

Om Finlands försvarsspel är lika bra som senast blir det knappast mer än ett mål bakåt. Framåt var det lite trögt senast och idag kan det bli ännu svårare att komma till chanser. En poäng krävs nästan för att inte halka efter i tabellen i det här skedet. Dock lär alla spela i kors och tabellen lever säkert in i det sista. Det lär ta ett år innan vi vet desto mer om utgången.
Lika enade som på bilden till vänster behöver de finska spelarna vara ikväll för att lyckas ta poäng. Många hävdar att Eremenko behöver spela i en roll lägre ner för att få mer boll. Jag är övertygad om att han behöver ha en roll högt uppe för att Finland skall få till rejäla chanser de gånger han faktiskt får bollen. Mot Grekland fick han väldigt lite boll i första halvlek och därför var det bra att flytta ner honom till andra halvleken. Jag tycker att man borde ha honom högt uppe idag igen för att kunna skapa chanser via hans avgörande passningar. Passningar som han inte kan slå då han ligger för lågt.

Finland har spelare som kan hålla i bollen, spela stabilt och slå säkra passningar lägre ner på mittfältet. Sparv klarar det utmärkt och därför kan Eremenko spela högre upp åtminstone från start. Det skulle vara intressant att se Markkanen spela ikväll, kanske hans längd skulle skapa problem för rumänerna? Dessutom är han målfarlig även om han saknar rutin till stor del.

Pohjanpalo är ett bra alternativ offensivt men det är svårt att veta exakt var man har en så ung spelare just nu. Kvällens match är både stor och viktig. Nordirland som leder gruppen med sex poäng spelar borta mot Grekland ikväll och lär tappa poäng. Det viktigaste för Finland är att plocka poäng idag igen. I slutändan är nog Rumänien kanske det lag som vinner gruppen även om det är helt omöjligt att tippa just nu. Färöarna har inga poäng ännu och lär väl inte få några heller om inget lag floppar rejält på bortaplan i Torshavn. Lite grann känns det som att fem lag tävlar om att gå vidare, av de lagen känns Ungern svagast men med deras kryss borta i Rumänien är det svårt att såga av ungrarna från tätstriden. Arkivuo är väl skadad och Hetemaj tror jag att bänkas istället för Hämäläinen ikväll. Annars blir nog laget detsamma som senast om inte Paatelainen överraskar med Markkanen på topp. Rutinen och tålamodet är viktiga faktorer i de här stora matcherna så antagligen ändras inte öppningselvan så mycket.

Island chockade Holland

Lars Lagerbäcks Island chockade Holland och vann 2-0 på hemmaplan. Då Lagerbäcks försvarstaktik lyckas så får tydligen inte ens bronslaget från sommarens VM hål på Island. Spaniens förväntade målkalas mot Luxemburg slutade 4-0 åt de gästande spanjorerna. Estland hade en poäng på gaffeln hemma mot England trots att de var hårt tillbakapressade. Rooney gjorde matchens enda mål och brände ett friläge lite senare också. Engelsmännen var nöjda med tre poäng trots allt. Sverige vann endast 2-0 över Liechtenstein hemma och visade att man inte är alltför bra utan Zlatan.

Bulgarien förlorade igen

I 63:dje minuten debuterade Martin Övergaard för Norge. Den 15 år och 300 dagar gamla gutten fick se sitt Norge göra 2-1 vilket blev avgörande mot Bulgarien på hemmaplan. Bulgarien förlorade hemma mot Kroatien i öppningsmatchen och chansen att ta sig till EM börjar redan vara bortblåst. De som inte vill se på Finlands match ikväll kan roa sig med Danmark-Portugal som startar kl.21.45.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar