fredag 13 februari 2015

De tre musketörerna

”Öga” kommer att avgöra Premier League

Nu återstår ungefär tre månader av PL säsongen och det finns fortfarande mycket att spela om. En del så kallade förståsigpåare tror att Chelsea tar hem det hela relativt enkelt. Andra tror att City med Yaya Toure, tillbaka efter guldet i Afrikanska mästerskapen, ger Mourinhos manskap en ordentlig fight ända in i maj. Flera lag är inblandade i striden om de åtråvärda Champions League-platserna, så även om titelracet avgörs tidigt finns det intressanta matcher att hålla koll på.

Chelsea spelade mycket bra under hösten och vi var många som beundrade Mourinhos till synes perfekta lagbygge. Courtois utmanade Neuer om titeln som världens bästa målvakt och behövde inte många matcher för att anpassa sig till det hårda luftspelet i PL. Terry och Cahill var ligans mest samspelta mittbackspar och backades upp av den oslipade diamanten Kurt Zouma. Ivanovic fortsatte tävla med Zabaleta om vem som är PL:s bästa (offensiva) högerback samtidigt som Aspilicueta presterade på en stabil hög nivå. Fabregas visade sig vara precis den värvning som behövdes för att ersätta Frank Lampard (och mer därtill).  Matic och Fabregas blev snabbt ett i det närmaste komplett mitt-mittpar.

Med de tre offensiva mittfältarna Oscar, Willian och framförallt Hazard verkade fortsätta på samma linje. Det som Chelsea saknat sedan Drogbas glansdagar har ju varit en världsklass ”nummer 9”. I Costa har man fått en bra targetspelare som dessutom kan springa i djupled. Han har också den där lilla fulheten och hårdheten som behövs för att lyckas i Premier League. Trots att det fanns en del som tvivlade på hans kompetens så har även han visat vara en lyckad värvning. Hans småfula spel har gjort att han dragit på sig en och annan avstängning och när han är borta börjar man fråga sig om det räcker med en avdankad Drogba och en Remy som andra och tredjeanfallare. Speciellt när Cesc också varit småskadad har bristerna visat sig.

Cuadrado kan dock visa sig vara en vitamininjektion för Mourinhos mannar som stundtals sett rätt trötta ut. Det enda två sakerna som talar mot Chelsea är avsaknad av rotation och fräscha ben och huvuden. När börjar man dra på sig skador i större utsträckning? Den andra faktorn är att man, eventuellt,  är för beroende av trion Costa, Hazard och Fabregas.  Även om laget har en relativt sett stor bredd så ställer jag mig frågande till hur bra man skulle klara sig utan dessa tre.

Jag tror att Chelsea tar hem titeln i maj. Men absolut säker är jag inte. Det som jag tror avgör, både när det gäller titeln och Champions League-platserna, är att lagens respektive nyckelspelare hålls i skick och levererar. Här följer en kort genomgång av vilka jag tycker är lagens viktigaste spelare. Dock med viss överrepresentation för offensivt lagda spelare.

Chelsea

Diego Costa.
Brassespanjoren som är en av alla de superanfallare som spelat i Athletico Madrid under åren. Stor, stark, relativt snabb och med funktionell teknik. Bra målskytt. Skadebenägen under förra säsongen. Måste undvika att dra på sig onödiga avstängningar. Remy och Drogba klarar inte av att ersätta Costa när han är borta. Mycket riktigt gör rykten också gällande att Mourinho haft scouter på plats för att kolla in Inters Icardi.

Eden Hazard
Slog igenom i franska Lille redan som tonåring. Har sedan flytten till Premier League lagt på sig ett antal kilogram muskler för att klara av de påfrestningar som ligan påbjuder. Tecknade ett nytt långtidskontrakt i torsdags och verkar vara en spelare som kommer att vara Chelsea trogen i många år framöver. Snabb, teknisk och målfarlig. Borde kanske leverera aningen fler poäng för att kunna konkurrera med de allra, allra största i världen.

Cesc Fabregas
Fick en lägre utgångsposition än i Barcelona och har varit fullständigt magisk i vissa matcher. Bidrar med passningspoäng, mål och farliga fasta siuationer. Kan därtill krydda med vältajmade löpningar i djupled. Dikterar tempo på ett helt annat sätt än Ramires och Mikel, vilket syntes senast i matchen mot Everton.

Manchester City

Kun Aguero
Viktig för Citys anfallspel trots att han gick av planen mållös rätt länge. Kan skapa lägen och avgöra matcher på egen hand. Låg tyngdpunkt och stark i kroppen. Lite för skadebenägen.

David Silva
Lyckades acklimatisera sig förvånansvärt snabbt under sin debutsäsong. Börjat bli gammal i gamet och när han är borta saknas den kreativitet som behövs för att bryta igenom de försvarsmurar som City numera oftast ställs emot. Både hemma och borta.

Yaya Toure
När Yaya Toure saknas i City vinner de inte många matcher. Den statistiken talar sitt tydliga språk, även om man lyckades vinna mot Stoke i veckan. I dagens fotboll spelar många lag med tre centrala mittfältare. Toures egenskaper innebär att City i vissa matcher kan köra med honom och en till, vilket frigör en anfallare eller en Silva. Varken Fernando eller Fernandinho lyckades spela Toures roll i speluppbyggnadsfasen under hans frånvaro. Det ledde till att man tappade onödiga poäng i jakten på Chelsea när Yaya var och hämtade hem pokalen i Afrikanska mästerskapet. Skillnaden på att sakna Aguero och att sakna Toure är stor, även om Pellegrini gjorde ett halvhjärtat försök att gjuta mod i sina spelare och fans. Skillnaden är naturligtvis att man kan ersätta Aguero någorlunda, medan Toure som spindeln i nätet i anfallspelet är oersättlig.

Manchester United

Wayne Rooney
Rooney har varit och förblir en viktig kugge i Uniteds spel. Han flyttas dock lägre och lägre ned i banan, vilket gett upphov till en hel del spekulationer. Ändå är det många med mig som anser att han i framtiden kommer att ha sin bästa och rätta position som "holding midfielder". Frågan man får ställa till LVG är om tiden redan är kommen?

Angel Di Maria
Började bra och verkade vara den enda som levererade inledningsvis. Har inte hittat formen efter senaste skadan. Fysion Raymond Verheijen har också varit ute och svingat mot LVG gällande träningsupplägget. United har i år varit mer skadedrabbat än på länge.

Robin van Persie
RVP har inte varit i samma form som under sin debutsäsong i United då han nästan helt på egen hand ordnade titeln. Kommer att få förtroende att spela så mycket han vill under LVG. Viktigt att leverera åtminstone på någolunda nivå när Falcao ser ut som han gör.

Southampton

Graziano Pelle
Den store centern har fått en ny chans av Koeman att få fart på karriären. Han har minsann tagit tillvara på chansen och visar upp ett högklassigt targetspel. En av ligans tre bästa targets.

Dusan Tadic
Målfarlig offensiv mittfältare som efter några fina säsonger i Holland kommit över till Premier League. En av Koemans flera lyckade värvningar.

Shane Long
Den gode Long trodde säkert inför den här säsongen att han skulle få en större roll i laget än han fått. Han har inte varit ordinarie startspelare men ändå deltagit i tjugo matcher. Den uteblivna speltiden beror till största delen på att majoriteten av Koemans värvningar varit lyckade. Man vet ändå alltid vad man får när man kastar in en Shane Long. Om det sedan är i minut ett eller nittioett spelar ingen roll.

Tottenham

Harry Kane
"Hurricane" är mannen på allas läppar för tillfället. Hur bra är han egentligen och vilka är hans styrkor? Det enda vi hittills kan konstatera är att han är bra på målskytte. Frågan är om han kommer att leverera över tid. Men han har redan visat att han kan leverera på absolut högsta nivå. Mot Arsenal alltså.

Christian Eriksen
Eriksen har visat en stabil hög form under hela säsongen. Viktig när det gäller att dyrka upp låga försvar, samt duktig vid fasta situationer. Gjort många viktiga mål.

Moussa Dembele
Har inte spelat så mycket hittills under säsongen. Tycker ändå att den gode Moussa hör till Tottenhams viktigaste spelare. Även Mason och Bentaleb förtjänar naturligtvis omnämnande i detta sammanhang.
  
Arsenal

Alexis Sanchez
Många Arsenalsupportrar hoppades att Sanchez skulle bli den målspottare man länge saknat. Alexis har infriat förhoppningarna och har dessutom visat prov på att han kan spela på många positioner. Även arbetskapaciteten är extraordinär. Vi är dock många som är rädda för att han snart skall dra på sig någon långvarig skada eftersom han matchas så flitigt. Många har nu glömt kritiken han fick i början av säsongen.

Santi Cazorla
Efter ett mellanår verkade det som om den lille Santi tog det här med Pumakontraktet på allvar. De tightare tröjorna gjorde att det snabbt skulle visa sig om man hade för högt levnadsstandardsindex, vilket gjorde att Santi inte fuskade med försäsongsträningen. En del skador gjorde att han fick något mer speltid än förväntat och han har växt med uppgiften så till den grad att han nu kommer att bli svår att peta.

Aaron Ramsey
Ramsey är i sina bästa stunder en i det närmaste komplett mittfältare. Dock försenades hans utveckling något först av Shawcross tackling och senare av ett oräkneligt antal muskelskador. Wenger får kritik från höger och vänster för hur skadebenägna man är år efter år. För att kunna utmana i framtiden skulle det åtminstone först och främst gälla att inte ha 5-6 nyckelspelare skadade vecka ut och vecka in.

Liverpool

Daniel Sturridge
Sedan flytten till Liverpool har Sturridge sett ut att ha fått en nytändning. Nu utan Suarez och med en Balotelli som man aldrig riktigt vet var man har, skulle det vara extra viktigt med en Sturridge i spelskick. Han är en annan typ av center än Sterling, samtidigt som Sterling behövs på kanten så att inte Gerrard måste spela där. Med endast två centrala mittfältare i Rodgers 3-4-3 (eller 5-2-3 som jag brukar kalla det) behövs Gerrard centralt. Om det sedan är tillsammans med Allen, Lucas eller Henderson är en annan femma. Nu verkar Gerrard tyvärr bli borta februari månad.

Raheem Sterling
Sterling har haft stor press på sig hela hösten. Han har väl levererat sådär. Nu med Sturridge tillbaka så kan Sterling få lite andrum och slippa lite press. Snabb och teknisk men vissa frågetecken finns för bland annat. målskyttet.

Steven Gerrard
Nu har Stevie G spelat sitt sista Merseyside derby och efter att han meddelat att han lämnar laget efter säsongen har det mesta handlat om det. Nu gäller det dock att kämpa på för att få en Champions League-plats. Med Sturridge tillbaka finns alla förutsättningar för att det skall bli en riktig nagelbitare.

Sammanfattningsvis kan konstateras att den gemensamma nämnaren för alla dessa spelare är att de har en god eller utmärkt spelförståelse. Sterling är kanske undantaget som bekräftar regeln. Men i Kalle Karlssons (Aftonbladet) senaste blogg hävdade skribenten att Sterling blivit beskylld för att ha sämre spelförståelse än han i själva verket har, vilket minsann skall bli intressant att följa upp I dagens fotbollsdiskussioner pratas mycket om fysik, teknik och taktik. Det hederliga spelögat glöms ofta bort. Genom denna text vill jag visa att ”öga visst behövs och att det kommer att avgöra Premier League till det lags fördel som har mest av den varan.

Magnus ManQ Erikson

Vi tackar ManQ för detta och noterar att han missade sin första deadline med en halvtimme / Pese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar